Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boží hod vánoční? Žádná práce ani stlaní postele, oslavuje se narození Ježíše Krista

Vánoce, ilustrační fotografie
Vánoce, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Dnes je první a pro křesťany nejdůležitější vánoční den neboli Boží hod vánoční. Název Boží hod vánoční vznikl patrně z toho, že v tyto dny věřící více navštěvovali kostely a přistupovali četněji ke svatému přijímání - slavili tedy "duchovní hody".

Na připomínku příchodu Mesiáše se v kostelích stavějí betlémy. Tam, kde byly již před Vánocemi, se v jesličkách objeví malý Ježíšek. Tradiční jsou také vánoční hry, připravované většinou jako pásmo scén z příběhu o Ježíšově narození a koled.

Dříve byla zapovězena v tento den práce. Někde se prý ani nestlala lůžka a pokud v ohništi vyhasl oheň, nikdo se neosmělil znovu ho rozdělat.

Památka narození Páně se slavila 25. prosince zpočátku jen v Římě, od 7. století se oslava stala součástí liturgie celé západní církve. Východní církev světila od 4. století slavnost Epifanie neboli "slavné zjevení se Božího Syna v těle". Tento byzantský svátek Narození Páně připadal na 6. ledna.

O narození Ježíše se píše jen ve dvou evangeliích - Matoušově a Lukášově. První vypráví o mudrcích a jejich darech, druhý o dítěti položeném do jeslí a o pastýřích, kteří se mu přišli poklonit poté, co je k tomu vyzval anděl.

Témata:  Vánoce křesťanství Ježíš Kristus

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy