Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý svátek vánoční připomíná mučedníka Štěpána: Děti koledovaly, chasa propíjela závdavek v hospodě

Vánoce
Vánoce
Foto: Pixmac

Praha - Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná památku prvního křesťanského mučedníka svatého Štěpána. Obvyklé bylo kdysi koledování dětí nebo služebných, podobně jako o Štědrém dni či na Tři krále.

Ještě v 19. století šlo o velkou událost ve městech i na venkově. Vánoční koleda začínala na Štědrý den a končila na den tříkrálový 6. ledna. Na svatého Štěpána chodili malí koledníčci s jesličkami a zpívali známou štěpánskou koledu. Sedláci si dávali v kostelích světit osivo.

Chasa dostávala od hospodářů "závdavek" na novou službu, který propíjela v hospodě, píše se v národopisné literatuře.

Štěpán byl jedním z jáhnů ustanovený apoštoly k boží službě. Asi roku 36 byl podle tradice ukamenován před hradbami Jeruzaléma, a stal se tak prvním křesťanským mučedníkem. Prý se rouhal proti bohu a zákonům Mojžíšovým.

Podle některých zdrojů nebyl Štěpán umučen 26. prosince, nýbrž 3. srpna. V prosinci údajně byly nalezeny jeho tělesné pozůstatky. Štěpánův svátek církev o Vánocích slavila podle legend proto, že se jeho mučednictví vztahuje k narození Krista.

Témata:  Vánoce křesťanství církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy