Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prognóza pro rok 2018: Česká ekonomika zpomalí, mzdy nadále porostou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Podle průzkumu ministerstva financí, ale i prognózy analytiků by měla příští rok ekonomika zpomalit na 3,3 procenta z letošních očekávaných 4,4 procenta. Průměrná inflace klesne na 2,3 z letošních 2,5 procenta. Oproti tomu mzdy si udrží vysoké tempo růstu.

"V roce 2018 lze očekávat zpomalení hospodářského růstu kvůli nižšímu růstu poptávky v zahraničí a dopadu silnějšího devizového kurzu a vyšších úrokových sazeb. Toto zvolnění ovšem nebude dostatečné k tomu, aby zmírnilo tlak na trhu práce," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Inflace by podle něj měla dočasně klesnout pod dvouprocentní cíl ČNB. "Na jedné straně sice jsou sílící mzdové tlaky a domácí poptávky, na straně druhé by měl převážit dopad posilujícího kurzu koruny," dodal. Sílící kurz snižuje ceny dováženého zboží. Zároveň z inflace podle Marka vypadne efekt jednorázového zvýšení cen v restauracích kvůli zavedení EET.

Silnější kurz podle Marka bude zpřísňovat měnové podmínky, ale ne dostatečně. Proto ČNB bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Základní úroková sazby by tak měla být na konci příštího roku 1,75 procenta. Aktuálně je 0,5 procenta.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka začíná už ekonomika kvůli nízké nezaměstnanosti a nedostatku pracovníků narážet na kapacitní limity. "Nyní sice silně roste, už v roce 2018 ale začne postupně zpomalovat," uvedl.

Hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek upozornil, že ve srovnání s letoškem rostou pro vývoj ekonomiky v příštím roce rizika. "Za nejvážnější považujeme zpomalení poptávky po autech v Evropě, kde trh roste nepřetržitě už čtyři roky. Export odvětví dopravních prostředků přitom tvoří třetinu celkového exportu české ekonomiky," uvedl.

Podle materiálu MF by letos i příští rok měl být růst objemu platů a mezd těsně pod hranicí osmi procent. "Na dynamiku mezd a platů bude kromě zvyšování minimální a zaručené mzdy příznivě působit také navyšování platů v sektoru vládních institucí a rostoucí nedostatek pracovní síly," uvedlo MF.

Témata:  ekonomika inflace mzdy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy