Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První novoroční dítě se v Praze narodilo dvě minuty po půlnoci

Narozená miminka
Narozená miminka
Foto: Pixmac

Praha - První dítě nového roku se v Praze narodilo dvě minuty po půlnoci v porodnici Fakultní nemocnice Motol. Dívka Eliška měří 47 centimetrů a váží 3070 gramů. ČTK to řekla mluvčí Fakultní nemocnice Motol Ludmila Šimáčková.

Prvním dítětem narozeným v loňském roce v Praze byla Ema, která se také narodila dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce.

Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Dar 15.000 korun od hlavního města loni dostalo 19 dětí, které se narodily Pražankám na Nový rok v pražských porodnicích. Přidělení 185.000 korun schválili pražští radní.

Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první mimino. Dar byl od 5000 do 15.000 korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici.

Od roku 2001 dostávají dar všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Do roku 2005 byl dar 10.000 korun, v dalších letech 15.000 korun.

Témata:  první dítě roku děti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy