Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Minimální mzda se zvýšila na 12.200 korun

CZK
CZK
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Minimální mzda se ode dneška zvyšuje o 1200 korun na 12.200 korun. Zvedá se tak o 11 procent. Roste také státní příspěvek na mzdu či plat postižených pracovníků, a to z 9500 na 12.000 korun.

Limit takzvaného náhradního plnění místo zaměstnávání pracovníků s handicapem se naopak snižuje. Zpřísňují se i pravidla pro nemocné nezaměstnané. Budou muset dodržovat stejný režim jako pracovníci na neschopence.

Podle údajů ministerstva práce za minimální mzdu pracuje asi 132.000 lidí. Nejnižší hodinový výdělek se z 66 korun zvyšuje na 73,20. Zvýšení minimální mzdy podle propočtů resortu práce podnikatele letos vyjde navíc na 3,1 miliardy a stát na 671 milionů. Na sociálním a zdravotním pojištění by ale mělo do státního rozpočtu přitéct o 1,28 miliardy víc.

Zaměstnavatelé s více než polovinou pracovníků s postižením mohou na zaměstnávání každého z nich dostávat od státu až 12.000 korun měsíčně místo nynějších 9500 korun. Navýšení částky má podle bývalé vlády Bohuslava Sobotky zabránit poklesu zaměstnanosti lidí s handicapem v době, kdy se mzdy zvedají. Zvýšení příspěvku by mohlo letos stát půl miliardy navíc.

Mění se také limit u takzvaného náhradního plnění, kdy místo zaměstnání povinného podílu postižených pracovníků mohou úřady a podniky odebrat zboží od firem s víc než polovinou zaměstnanců s handicapem. Dosud mohla chráněná dílna za každého svého postiženého pracovníka poskytnout zboží a služby v hodnotě do 36násobku průměrné mzdy, nově je to 28násobek.

Přísnější pravidla začínají platit také u nemocenské. Nemocní nezaměstnaní budou muset dodržovat stejný režim jako pracovníci, kteří jsou na neschopence. Budou muset například úřadu práce doručit příslušné tiskopisy a vycházky budou mít jen ve stanovených časech.

Témata:  minimální mzda zaměstnanci firmy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy