reklama

Češi zároveň o Silvestru poslali zhruba o 2,5 milionu SMS méně než předloni a počet hovorů klesl o 1,5 procenta. Vyplývá to z údajů operátorů.

Nárůst datového provozu podle operátorů souvisí s rozšiřováním pokrytí rychlými sítěmi LTE, které jsou v současnosti dostupné pro 99 procent populace, a zároveň roste i vybavenost mobily podporujícími LTE. Lidé více využívali sociální sítě a internetové komunikační služby a také si víc posílali fotografie a videa.

"Silvestr v síti O2 potvrdil jednoznačný trend. Zájem zákazníků se výrazně přesouvá do oblasti mobilních dat - jen v síti LTE došlo oproti loňskému roku k nárůstu přeneseného objemu dat o 201 procent, ještě o procento více než na Štědrý den," uvedla Jitka Pajurková z tiskového oddělení O2.

Největší datový objem přenesla síť T-Mobilu, na kterou připadla téměř polovina veškerého datového provozu. Nejvíce dat odešlo podle údajů operátora mezi 18:00 a 19:00 hodinou, což je zhruba o půl hodiny dříve, než v roce 2016. Lidé si nejvíce volali od půlnoci do jedné hodiny ranní a nejvíce SMS odešlo mezi 23:45 až 00:45.