Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Matka rozdupala hlavu novorozené dceři. ÚS zamítl její stížnost

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Žena ze Slovenska neuspěla s ústavní stížností, trest 16 let za vraždu novorozence si tak odpyká. Podle verdiktu matka čin předem plánovala. Bála se, že by ji kvůli dítěti opustil přítel. Na porod se nijak nechystala, dítěti nekoupila žádné oblečení.

Žena na ubytovně v Tachově porodila zdravou holčičku, kterou zabalila do ručníku a dvakrát jí silně dupla na hlavu. Těžce zraněnou holčičku se ještě pokusila donést k řece, kvůli vysílení a ztrátě krve po porodu tam ale nedošla, a proto se dítě snažila odhodit do kontejneru. Tam ji našel přítel, který zavolal sanitku. Dítě později v nemocnici zemřelo.

Obhajoba spatřovala porušení ženiných práv v tom, jak justice přistupovala k dokazování. Krajský soud v Plzni odmítl zadat revizní gynekologický a porodnický posudek, Vrchní soud v Praze pak odmítl provést jako důkaz expertizu, kterou obhajoba předložila. Podle ústavních soudců justice nechybovala.

Žena tvrdila, že po porodu nevěděla, co dělá. Obhajoba navrhovala posuzovat čin jako vraždu novorozeného dítěte matkou, což by znamenalo mírnější právní kvalifikaci od tří do osmi let. Soudy ale s odkazem na znalecký posudek vycházely z toho, že matka byla po porodu příčetná. Odvolací vrchní soud pouze snížil trest z 19 na 16 let vězení.

Témata:  vražda děti Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy