Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Povolební kocovina končí. Strany se do druhé Babišovy vlády přihlásí dobrovolně, stačí změna vedení

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Ačkoliv první pokus o sestavení vlády Česka Andrejem Babišem zřejmě nedopadne zdárně, některé strany pošilhávají po účasti v druhé Babišově vládě. Přeměnu odmítavého postoje více ke vstřícnosti můžeme čekat postupně s přicházejícím jarem, ale také s vývojem v kauze Čapí hnízdo.

Ačkoliv první pokus o sestavení vlády Česka Andrejem Babišem zřejmě nedopadne zdárně, některé strany pošilhávají po účasti v druhé Babišově vládě. Přeměnu odmítavého postoje více ke vstřícnosti můžeme čekat postupně s přicházejícím jarem, ale také s vývojem v kauze Čapí hnízdo.

Hlasovat o důvěře se má těsně před prvním kolem voleb prezidentských. Podporu zatím zvažují pouze komunisté, ostatní jakoukoliv spolupráci s Babišovým ANO buď striktně odmítají, nebo ji podmiňují tím, aby Babiš jakožto člověk, který může kvůli „Čapáku“ skončit i v kriminále, ve vládě osobně nebyl. Pokud se tedy do týdne nic zásadního nezmění, Babišova první vláda důvěru nezíská.

Po tomto hlasování se však otevírá prostor netušených možností, zejména pro některé partaje. V úvahu přicházejí hned tři. Lidovci, jejichž podmínka toho, že ve vládě nebude sedět trestně stíhaná osoba, se může lehce naplnit. Stačí, aby poslanci (ať už z jakéhokoliv důvodu) nevydali Babiše a Faltýnka ke stíhání. Do ostrého protiútoku, zejména vůči eurokomisnímu orgánu OLAF, vyrazil Babiš a jeho Agrofert. Ten dal případ dokonce k evropskému ombudsmanovi, ale i k evropskému soudnímu dvoru. Čerstvě také známe stanovisko českého státního zastupitelství ke zprávě OLAFu. To radí, aby lady EET, ministryně financí Alena Schillerová, zprávu nezveřejnila.

Další potenciální koaliční stranou druhé Babišovy vlády jsou sociální demokraté. Ti jsou až podezřele málo slyšet. Nevyjadřují se k vyšetřování OLAF, ani nekomentují první kroky Babišovy vlády. Povolební kocovina bude definitivně vyřešená už brzy, konkrétně 18. února na jejich sjezdu. Ze zvláštního ticha lze vyčíst, že může přijít skutečná bouře. Velký otazník visí nad tím, koho si strana do svého vedení nově zvolí. Pokud se do vedení dostanou lidé blízcí někdejšímu hejtmanovi Michalu Haškovi (hejtman Jiří Běhounek) či dokonce Jiří Paroubek, lze očekávat, že strana bude s Babišem ochotně jednat. Ostatně už před Vánocemi se nechal slyšet Milan Chovanec, že není proti konstruktivní debatě s hnutím ANO o podobě budoucí vlády. U strany, která spoluprací s Babišem téměř vymizela z politické mapy, by byla účast v té nové velmi troufalá.

Kromě komunistů, kteří by vládu nanejvýš podpořili (sám Babiš by do přímého vládnutí s komunisty nešel), připadají v úvahu ještě občanští demokrati. Možná jde jen o marketingový nátlak hnutí ANO, možná ne. Babiš teď tvrdí, že u ODS dochází „k posunu názorů“. Možnost spolupráce s Babišem otevřeně hlásá zejména korunní princ současné Fialovy ODS Václav Klaus mladší. Petr Fiala zatím stanovisko drží. „Rok před volbami jsem poslouchal, jak se nám nedá věřit a že půjdeme s hnutím ANO do vlády. Teď jsou mnozí překvapeni, že to, co jsme říkali před volbami, děláme. Naši voliči povolebnímu vyjednávání ODS rozumí,“ prohlašuje Fiala. 28. kongres, kde se bude volit nové vedení, proběhne už 13. ledna v Ostravě. Pokud by straníci podrazili nohy Fialovi, který je vytáhl z politického dna a by přednost klausovcům, nepůjde vyloučit ani dvoubarevná vláda ODS s ANO, po které volají i někteří političtí komentátoři. 

Témata:  Andrej Babiš ODS Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL vláda Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky komentář

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.