reklama

Za posledních pět let podnik do rozpočtu státu odvedl 29,37 miliardy korun. V roce 2016 odvedl 5,6 miliardy korun, v roce 2015 odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod ve výši 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

"Stát má coby zakladatel podniku právo hospodařit s jeho ziskem. Do státní pokladny jsme v posledních pěti letech odvedli přes 29 miliard korun. Prostředky pochází z podnikatelské činnosti Lesů ČR," uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Do roku 2015 byly v odvodu rozpouštěny rezervy ze zisků podniku za 25 let, tedy za celou historii podniku. Těmito rezervami již podnik nedisponuje.

Za deset měsíců roku 2017 podniku klesl hrubý zisk meziročně o osm procent na 3,97 miliardy korun. Do zisku se negativně promítá pokles cen dřeva po zahlcení trhu dřevem z letošních větrných a kůrovcových kalamit. Další ztráty ve stovkách milionů korun podnik v následujících měsících očekává kvůli vichřice Herwart, která na konci října ve státních lesích poničila asi 1,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v ČR a za loňský rok podnik očekává hrubý zisk na úrovni čtyř miliard korun.