Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnik Lesy ČR odvedl státu nejméně peněz od roku 2013

Ilustrační foto: Budova Ministerstva financí
Ilustrační foto: Budova Ministerstva financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Hradec Králové - Lesy České republiky (LČR) odvedly v závěru loňského roku do rozpočtu 3,05 miliardy korun. Bylo to nejméně od roku 2013, kdy státní podnik začal peníze do státní kasy posílat.

Za posledních pět let podnik do rozpočtu státu odvedl 29,37 miliardy korun. V roce 2016 odvedl 5,6 miliardy korun, v roce 2015 odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod ve výši 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

"Stát má coby zakladatel podniku právo hospodařit s jeho ziskem. Do státní pokladny jsme v posledních pěti letech odvedli přes 29 miliard korun. Prostředky pochází z podnikatelské činnosti Lesů ČR," uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Do roku 2015 byly v odvodu rozpouštěny rezervy ze zisků podniku za 25 let, tedy za celou historii podniku. Těmito rezervami již podnik nedisponuje.

Za deset měsíců roku 2017 podniku klesl hrubý zisk meziročně o osm procent na 3,97 miliardy korun. Do zisku se negativně promítá pokles cen dřeva po zahlcení trhu dřevem z letošních větrných a kůrovcových kalamit. Další ztráty ve stovkách milionů korun podnik v následujících měsících očekává kvůli vichřice Herwart, která na konci října ve státních lesích poničila asi 1,5 milionu metrů krychlových dřeva.

Lesům ČR patří téměř polovina lesů v ČR a za loňský rok podnik očekává hrubý zisk na úrovni čtyř miliard korun.

Témata:  Lesy ČR státní rozpočet ekonomika peníze Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy