Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zasáhlo sněžení a vichr. Problémy se očekávají především na silnicích

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V severní a východní části Českomoravské vrchoviny silně sněží, v krátké době tam může napadnout zhruba pět centimetrů mokrého sněhu. Běhe dne se oteplí, zesílí vítr a sníh začne tát.

Aktuální výstraha na silné sněžení s vysokým stupněm nebezpečí platí pro okresy Svitavy v Pardubickém kraji, Žďár nad Sázavou na Vysočině a Blansko v Jihomoravském kraji. Opatrní by měli být hlavně řidiči, protože se může náhle snížit viditelnost a silnice může rychle pokrýt nový sníh.

Dřívější varování meteorologů před sněhovou nadílkou platí od dnešních 09:00 do 22:00 také pro Jablonecko, Liberecko a Semilsko v Libereckém kraji, Trutnovsko, Náchodsko a Rychnovsko v Královéhradeckém kraji, Orlickoústecko v Pardubickém kraji, Šumpersko a Jesenicko v Olomouckém kraji a Bruntálsko v Moravskoslezském kraji.

Na horách a v podhůří na severu republiky může napadnout až 20 centimetrů sněhu, na hřebenech hor až 35 centimetrů. V západní polovině Čech a na východě území bude dnes také zesilovat vítr s nárazy až 70 kilometrů za hodinu, na horách až 110 km/h.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno, místy přeháňky, nad 700 m sněhové. Během odpoledne a večer v Čechách od jihozápadu zataženo s deštěm. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na severovýchodě až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s bude odpoledne slábnout. Na východě mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku na většině území občasný déšť nebo přeháňky, nad 1000 m srážky smíšené. K večeru srážky postupně jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s bude během dne slábnout.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Místy mlhy. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v místech s mlhou kolem 4 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Na severozápadě srážky místy a v polohách nad 1000 m sněhové. Ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, v místech s mlhou kolem 4 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí zima sněžení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy