Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stížnost na vládu ohledně systemizace ministerstev. Exnáměstek se odvolává na služební zákon

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý náměstek ministra zemědělství Jiří Jirsa podal stížnost proti organizačním změnám v resortech, s nimiž přišla nová vláda Andreje Babiše (ANO). Takzvanou systemizaci schválil menšinový kabinet před koncem loňského roku.

Jirsa se obrátil na náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého, který dohlíží na dodržování zákona o státní službě. "Jirsa se domnívá, že byl tento předpis vydán v rozporu se zákonem," uvedl Ekonomický deník.

"Odvolaný náměstek Jirsa navíc Postráneckého žádá, aby přezkoumal všechny předpisy státních tajemníků na všech ministerstvech, kde došlo k personálním změnám," píše se v článku.

Postránecký informaci potvrdil a dodal, že podnětem se zabývá. "Protože jsem jej doposud neobdržel způsobem, který stanoví správní řád, nebudu se k jeho obsahu vyjadřovat. Nicméně jsem si již vyžádal příslušný služební předpis státního tajemníka v ministerstvu zemědělství k jeho posouzení dle § 12 Zákona o státní službě," řekl Postránecký. Posouzení by podle něj mohlo trvat až dva týdny.

Expert na služební zákon Pavel Mates se domnívá, že Babišův kabinet postupoval podle zákona. Systemizaci schválil před koncem roku, jak to předpis předpokládá.

Témata:  vláda služební zákon Andrej Babiš Marian Jurečka Ministerstvo zemědělství České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy