Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Piráti si vyšlápli na ČEZ. Smlouvy na internetu mají zveřejňovat také

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Poslanci Pirátů předložili novelu, podle které by ČEZ a další státní firmy neměly výjimky z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Argumenty o ohrožení konkurenceschopnosti společností pokládají Piráti za liché.

Zákon o registru smluv dopadl od předloňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50.000 korun. Od loňského července platí, že nezveřejněná smlouva není platná. Polostátní společnost ČEZ má nyní ze zákona o registru smluv úplnou výjimku díky ustanovení, podle kterého se nevztahuje na firmy s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze.

Úprava by podle Pirátů zajistila veřejnosti přístup k informacím o smlouvách státních a polostátních společností v řádu nejméně miliard korun ročně.

Výjimku pro ČEZ schválili zákonodárci v minulém volebním období už v původním návrhu zákona o registru smluv. Loni přijali částečnou úlevu pro některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí. Totéž platí pro národní podnik Budějovický Budvar.

Piráti mluví o okleštění zákona. "Výjimky se týkaly právě organizací, kde korupce hrozí nejvíce a které jsou notoricky známé napojením byznysu na politiku. To je případ třeba právě ČEZu," uvedl předseda pirátské frakce Jakub Michálek.

Argumenty o ohrožení konkurenceschopnosti Piráti odmítají. "Politici si je v minulosti vymysleli jako jednoduché alibi, aby před veřejností obhájili výjimky, které pod tlakem lobbistů schvalovali," tvrdí Michálek.

Témata:  ČEZ registr smluv na internetu Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy