reklama

Prezidentský kandidát Michal Horáček podal žádost o zveřejnění zprávy ministerstvu financí podle zákona o svobodném přístupu k informacím. „Jde o kauzu, která je velmi zásadní pro vývoj na naší politické scéně a může mít vliv i na hlasování o důvěře nové vládě. Jsem toho mínění, že politika má být maximálně transparentní a sám se snažím jít příkladem," uvedl. Zveřejnění zprávy by proto uvítal.

Mirek Topolánek má pocit, že úřady chtějí celou věc ututlat. Na dnešní tiskové konferenci řekl, že se domnívá, že postup, který zvolily české orgány, „ať už činné v trestním řízení nebo ty ostatní zavání trochu hrou o čas a trošičku tendencí zamést to pod koberec". Poznamenal, že ve zprávě je v závěru napsáno, že není veřejná, ale že je možné ji zveřejnit, pokud to veřejný zájem České republiky bude vyžadovat. Zpráva podle něj ukazuje, že došlo k dotačnímu podvodu velkého rozsahu.

„Občané mají právo obsah zprávy znát. Týká se premiéra našeho státu. Je v jeho bytostném zájmu vše vysvětlit," sdělil dnes ČTK prezidentský kandidát Jiří Hynek. Vratislav Kulhánek poznamenal, že protože „nejvyšší státní zástupce se vyjádřil, že vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení, jehož je zpráva OLAF součástí, není zveřejnění vhodné", jeho názor respektuje.

Jiří Drahoš už minulý týden uvedl, že věří tomu, že ministerstvo financí a další orgány výsledky vyšetřování OLAF zveřejní včetně doporučení, které obdrželo. „Tím zabrání spekulacím, které se v tomto případě mohou objevit. Jde o veřejný zájem," podotkl Drahoš.

Pavel Fischer na twitteru napsal, že je nepřijatelné, aby se premiér se zprávou OLAF, která se týká jeho vlastního majetku, odmítl seznámit. Pobuřuje ho, když Babiš mluví o mafii a zpochybňuje oficiální zprávu vyšetřujícího úřadu EU.

Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že před jakýmkoli komentářem se chce Zeman nejprve s touto zprávou seznámit. Na dotaz, zda prezident o zprávu úřady požádal, Ovčáček odpověděl, že v tuto chvíli nebude více dodávat.