reklama

Na komerční televizi Barrandov se množí stížnosti, její šéf a několikanásobný moderátor Jaromír Soukup si však pochvaluje popularitu a na formátech svých pořadů nehodlá nic měnit. Televize nepokrytě hlásá, kdo je v prezidentské volbě dobrý a kdo špatný kandidát.

Šéf televize a moderátor v jedné osobě Soukup se hájí, že názor v jeho pořadech může projevit každý. Jedním dechem ale hrdě dodává, že tak mohou činit jen osobnosti, které si do svých pořadů sám pozve. Opomeneme-li časté zvaní politiků hnutí ANO a Okamurovy SPD v době před volbami, nyní se televize pustila do sérií pořadů k prezidentské volbě. A i tam si vybírá. Do arén a duelů byli pozváni jen vybraní kandidáti. Vrcholem měla být aréna, kam byli pozváni kromě Mirka Topolánka, Jiřího Drahoše a Michala Horáček mluvčí Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten byl už v Soukupově pořadu několikrát, stejně jako jeho nadřízený Zeman, který se Soukupem pravidelně debatuje v Týdnu s prezidentem.

Moderátor ve svých pořadech nešetří kritikou a hodnocením politiků. Terčem jeho „vtipů“ se tradičně stávají lidé z TOP 09. Soukup nemůže přijít na jméno Dominiku Ferimu, který si z něho dělá legraci na sociálních sítích. Podobně dostává výprask i Miroslav Kalousek, Bohuslav Sobotka nebo nově také Jiří Drahoš. Toho Soukup zesměšňuje poté, co odmítl účast v debatě s Ovčáčkem. Najednou je pro Soukupa nejnudnějším kandidátem, u jehož projevu prý všichni usínají. Jde o želé či fíkus, který do studia jako vtip přinesl i Ovčáček.

Dobro a zlo je rozlišováno pomocí magnetické tabule, stejně jako vzhled poslankyň. Podivuhodná je také pravidelná účast diváků, kteří fandí pouze a jenom prezidentu Zemanovi. V duelech je často jako dobro vykreslován právě on, stejně jako Andrej Babiš, Jiří Ovčáček, jakékoliv médium či osoba, která se vymezí vůči České televizi. Zlo zosobňují kromě „topkařů“ také Bakalovy Hospodářské noviny, migranti společně s Evropskou unií, již zmíněná veřejnoprávní média, Jiří Drahoš a nově Marek Hilšer. Toho si vzal Soukup na mušku za to, že na něj kandidát podává stížnost. Hilšerovi se nelíbí, že ho Soukup neměl v plánu pozvat do pořadu, ve kterém vystupoval Ovčáček.

Někde v půli cesty zůstávají kandidáti Mirek Topolánek a Michal Horáček. Toho vzal Soukup na milost i přes to, že jeho nástěnku označil Horáček za kádrování. Zřejmě ale přitáhl sledovanost. S Topolánkem si v jednom z dílů Soukup notoval, znají se totiž už z minula. Nestrannost, kterou by měly pořady s politickou tématikou mít, se vytrácí. Televize se rozhodla, že volit bychom měli buď Zemana, nebo Topolánka. Rozhodně vám však neradí, abyste lístek dali Hilšerovi či Drahošovi. Jistě, v zahraničí často jednotlivá média podporují toho kterého kandidáta, jsme ale v Česku, které tuto tradici nikdy pořádně nezaložilo. Možná je čas na změnu, kterého kandidáta doporučí další kanály?