Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exministr zdravotnivtví Julínek chce od státu odškodné 750 tisíc za nezákonné stíhání

Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS
Tomáš Julínek na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Někdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) požaduje odškodnění za své nezákonné trestní stíhání. Jde o 750 tisíc korun. Obvodní soud jeho žalobu zamítl, pražský městský soud projedná odvolání příští týden.

Ministr podepsal v roce 2008 smlouvu na provozování letecké záchranné služby soukromými firmami. Kriminalisté tvrdili, že tím státu způsobil škodu ve výši 792 milionů korun, protože policie či armáda mohly službu provozovat levněji. Julínek obvinění označil za absurdní a výpočet škody přirovnal ke sčítání jablek s hruškami. Nejvyšší státní zastupitelství jeho stíhání po čtvrt roce zrušilo pro nedostatek důkazů.

Nemajetkovou újmu za sdělení obvinění ze zneužití pravomoci a porušování povinností při správě cizího majetku vyčíslil Julínek na půl milionu korun. V žalobě požaduje také peníze, které vynaložil na své zastupování mediální společností a advokátem.

Žalované ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že nemajetková újma je promlčená. Služby mediální agentury rovněž proplatit nechce, podle něj totiž přímo nesouvisely se sdělením obvinění. Ohledně advokáta uznal úřad nárok pouze na 8000 korun, další náklady na právníky pokládá za neúčelné.

Obvodní soud pro Prahu 2 o žalobě rozhodl loni v červnu, kdy ji nepravomocně zamítl. Z rozsudku vyplývá, že se s námitkami ministerstva ztotožnil. Soud mimo jiné konstatoval, že Julínek se začal nemajetkové újmy domáhat až dva roky po zastavení stíhání, ačkoliv podle zákona to měl udělat do šesti měsíců.

Témata:  Tomáš Julínek odškodnění Ministerstvo spravedlnosti ČR

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy