Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kvůli reformě penzí by mohl vzniknout nový úřad

Žena v důchodovém věku, ilustrační fotografie
Žena v důchodovém věku, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - V Česku by za pár let podle představ premiéra Andreje Babiše (ANO) mohl vzniknout státní důchodový úřad. Penzijní reforma je "stěžejní projekt", který by chtěla vláda za případné čtyři roky vládnutí stihnout.

Důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která vybírá i odvody. Samostatný důchodový účet ale neexistuje, je součástí rozpočtu. Vláda plánuje oddělení oddělení konta od státní pokladny.

Z popisu reformy v původním návrhu programového prohlášení vyplynulo, že by důchodový účet a odvedené pojistné mohla spravovat veřejná instituce. Vyplácela by z něj penze. "Mluvíme tady o státním důchodovém úřadu," řekl dnes premiér.

Podle prohlášení by se pak mělo stanovit ještě "plošné zabezpečení na stáří na principu solidarity", tedy plošný solidární důchod. Vláda současně slibuje snížení odvodů a daní. Zda se text změní a jak, není zatím jasné. Programový dokument má být hotov v sobotu večer, upřesnil Babiš.

Zamýšlená reforma vychází z návrhů profesora Jaroslava Vostatka ze soukromé Vysoké školy finanční a správní, který byl členem důchodové komise za minulé vlády. Navrhoval, aby se penze skládala ze solidárního rovného důchodu od státu a ze zásluhového důchodu podle odvodů. Upravit se pak mělo sociální pojistné i daně. Pravicové strany záměr kritizovaly, podle nich měl vést ke snížení penzí a výdajů na ně. Záměry se nelíbí ani ČSSD či odborům.

Odboráři jsou proti snižování odvodů. Podle nich by se tak na penze mohlo vybrat o desítky miliard méně. Změny důchodového systému a chystaná reforma zajímá podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka i zaměstnavatele.

Témata:  důchodová reforma Andrej Babiš vláda důchodci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy