Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásadní zpráva z Moskvy? Vladimir Putin může přečůrat Západ, varuje česká ekonomka

Vladimír Putin v automobilce GAZ
Vladimír Putin v automobilce GAZ
Foto: kremlin.ru

Praha - Ekonomický list Financial Times (FT) informoval o tom, že Rusko zkoumá možnost vytvoření takzvaného kryptorublu. Ten by zemi pomohl obejít západní sankce. Tato zpráva zaujala i českou ekonomku Markétu Šichtařovou.

Ekonomický poradce ruského prezidenta Vladimira Putina Sergej Glazjev na nedávném jednání vlády řekl, že kryptorublby byl užitečným nástrojem, jak obejít mezinárodní sankce. Podle Glazjeva je tento instrument výhodný pro citlivé aktivity jménem státu.

„No tedy?? Tahle zprava by potenciálně mohla být mimořádně důležitá,“ zdůrazňuje Šichtařová. „Jednak je to velmi důvtipný způsob, jak přečurat sankce. Druhák by tím vznikla úplně jiná ligy kryptoměny než dosud,“ vysvětluje na sociálních sítích.

Připomíná, že stávající kryptoměny typu bitcoin a další nejsou zaštítěny žádnou autoritou, pouze důvěrou okruhu svých uživatelů. „Tedy jsou to protestní měny, není znám jejich zakladatel a u určité části z nich jde nejspíš o podvod typu Ponziho schéma,“ píše ekonomka.

Jenže Kremlem podporovaná kryptoměna podle ní už napůl není kryptoměna, ale jde o tzv. „fiat měnu", tedy měnu s vynuceným a státem podporovaným oběhem. „Není o nic míň důvěryhodná než třeba státní dluhopisy. (Na druhou i Rusko už odmítlo některé své dluhopisy splatit.) Ať tak či onak, v tomto případě by evoluční skok přišel z té nejméně očekávané strany a nějaké ty kryptorubly na flešce by mi připadly náramně zajímavé...“ dodává Šichtařová.

Kryptoměny, jako je například bitcoin, poskytují majitelům anonymitu, což z nich dělá oblíbený způsob platby za nezákonné aktivity. Zatím není jasné, jakým způsobem by kryptorubl pomohl ruským firmám i jednotlivcům obejít mezinárodní sankce nebo se vyhnout situaci, že je odhalí americké úřady. Není také jasné, zda by kryptorubl vydávala ruská centrální banka, nebo komerční banky v zemi, ani kdo by mohl zřizovat účty.

Témata:  Rusko Markéta Šichtařová Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy