reklama

Největší česká levicová strana se zřejmě dočká vážného rozštěpení. Platforma haškovců s názvem „Zachraňme ČSSD“ splní přesný opak. Nejstarší politickou stranu může tak, jak ji dnes známe, zcela vymazat z politické mapy České republiky.

Zakladatelé platformy v čele s Michalem Haškem či Jiřím Zimolou sice deklarují, že jim nejde o politiku či ústavní funkce, svým konáním si ale systematicky budují půdu pro převzetí moci. Po konferenci z tohoto týdne, kdy se nepokrytě vymezili proti vedení ČSSD, hrozí, že v krátkém časovém horizontu dojde k rozštěpení strany na ČSSD reprezentovanou současným vedením – nazvěme ho Sobotkovo křídlo. A na haškovce, kteří buď převezmou otěže vedení, anebo založí vlastní sociálně-demokratický subjekt.

Šance, že Sobotka, Zaorálek nebo Dientsbier jsou vyřízení, je velká. Rebelující „socani“ v čele s Haškem totiž na svou stranu přilákali velké množství ne zcela bezvýznamných osobností. Jmenujme například Jaroslava Foldynu, hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka, bazénkového Zdeňka Škromacha nebo agresivního Slezana Adama Rykalu. Nutno podotknout, že mnohé výtky, s kterými Zimola či Hašek předstoupili, jsou ale oprávněné. O vedení ČSSD ani vidu, ani slechu, jednodenní sjezd a neumožnění rozhodování o novém lídrovi celou členskou základnou také nejsou záležitosti, kterými by se vedení mohlo chlubit.

Michal Hašek mnohokrát zopakoval, že o moc mu nejde. Na únorovém sjezdu prý do žádných funkcí kandidovat nechce. Kandidovat však chce jeho chráněnec Jiří Běhounek. To je zatím jediné vážné jméno, které v souvislosti s volbou vedení padlo. Bohuslav Sobotka nebo místopředseda strany Jan Birke o funkce ve vedení stát nebudou. Připusťme, že Běhounek zvítězí. Pak už stačí, aby ve vedení byl velký pragmatik a chameleon Milan Chovanec a někdo další z nově vzniklé platformy. To by mohlo znamenat, že haškovci převezmou otěže moci a strana začne razit rétoriku proti církevním restitucím, za přímou demokracii a za vstřícný postoj k prezidentovi Miloši Zemanovi. Hašek označil období, kdy se ČSSD vymezovala vůči Zemanovi, za „ostudné“. Dle jeho slov začalo za éry premiéra Vladimíra Špidly. V případě, že by však haškovci neopanovali vedení, může v konečném důsledku dojít k rozštěpení strany, liberální Sobotkovo křídlo by zůstalo ve staré ČSSD, rebelující by založilo svůj subjekt.

To by v dlouhodobějším horizontu mohlo učinit z ČSSD okrajovou až marginální stranu, stejný osud by ale mohl potkat i rebelující křídlo. Z historie známe mnoho příkladů, kdy odštěpivší křídlo sice na čas zabodovalo, záhy upadlo na smetišti dějin. Tímto věnujme krátkou vzpomínku straně LIDEM nebo Unii svobody. Iniciativa Zimoly a spol. je chvályhodná, vybízí k diskuzi a k akci. Zároveň jde o nebezpečnou sólovku, která ve výsledku ublíží všem sociálně-demokraticky smýšlejícím politikům. Kostky byly vrženy, teď už není cesty zpět. 20. ledna v Táboře může dojít k zemětřesení, platforma tam svolala sjezd, na který může přijet jakýkoliv z tisíců členů strany. Přijde i Sobotka?