Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

E-shopům výrazně vzrostl obrat. Ke zpoždění zásilek před Vánoci docházelo jen občas

Práce s PC, ilustrační fotografie
Práce s PC, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Ke zpoždění zásilek z e-shopů docházelo před loňskými Vánocemi méně často ve srovnání s rokem 2016. Obrat obchodníků přitom loni výrazně vzrostl. Stále více zákazníků využívá možnosti vyzvednut si zboží v prodejně.

Podle údajů internetové přepravní služby Zaslat.cz se dařilo větším přepravcům v první polovině prosince držet vysokou doručitelnost balíků do druhého dne od vyzvednutí, a to kolem 92 procent.

"Nejčastěji se stížnosti na dopravce týkaly zpoždění zásilek. Téměř běžně měly zásilky zpoždění týden, výjimkou však nebyl až třítýdenní skluz. Oproti předloňsku se stížnosti týkaly mnohem častěji především velkých hráčů na trhu, i když problémy jsme zaznamenali u všech dopravců," uvedl ředitel zákaznického centra srovnávače cen Heureka.cz Jan Kriegel.

"Necelou polovinu zásilek si zákazníci vyzvedli na prodejnách a ostatní si nechávali doručit domů nebo do práce. Zpoždění zásilek bylo v řádu dnů u všech přepravců, které využíváme," dodala mluvčí Kasa.cz Andrea Čižmářová. Zákazníci, kterým byly zásilky doručeny až po Vánocích, mají podle ní možnost je do 14 dnů od doručení vrátit bez udání důvodu.

Datart eviduje méně zpožděných zásilek než v předchozích letech. "Se zákazníky, kterým se nedostal ideální servis a šlo opravdu o výjimky, jsme to řešili individuální nápravou, včetně velké omluvy," uvedla mluvčí Datartu Iva Pavlousková. "Ke zpoždění zásilek docházelo jen občas, a to v menší míře než předloni, protože se nám podařilo naše zákazníky odklonit do naší pobočkové sítě a AlzaBoxů," uvedl ředitel logistiky Alza.cz Jan Klička.

Loni stouply tržby e-shopů o 18 procent na 115 miliard Kč, velký podíl na tom měly právě vánoční prodeje. Podíl českých internetových obchodů na maloobchodních tržbách poprvé překročil deset procent.

Témata:  e-shopy Vánoce obchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy