Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lyžařská sezóna v ČR: Návštěvnost o víkendu výrazně ovlivnilo teplé počasí a déšť

Lyžařská sezona 2014
Lyžařská sezona 2014
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Návštěvnost českých skiareálů o víkendu výrazně ovlivnilo teplé počasí a déšť. Kvůli tomu byl zájem lyžařů v některých místech především v neděli slabý.

V Krkonoších byla mírná obleva a sníh změknul, v noci na dnešek ale mrzlo. Ve Špindlerově Mlýně lyžovalo v sobotu asi 7500 lidí, dnes 4500, což je podle vlekařů v tomto období standard. SkiResort Černá hora - Pec hlásí víkendovou návštěvnost dokonce 17.000 lyžařů. Spokojeni byli také v Harrachově, kam přijeli slavit pravoslavné Vánoce Rusové a tříkrálový svátek trávili na českých sjezdovkách Poláci.

V Jizerských horách jsou sice v provozu všechny areály, čekají ale na chladnější počasí, které by umožnilo výrobu technického sněhu. Na Ještědu bylo v sobotu asi 1000 lyžařů, dnes zhruba 600.

Také v Beskydech ovlivnilo zejména nedělní návštěvnost deštivé počasí. Sníh je mokrý a starý. Nejvíce ho leží na Lysé hoře, zhruba půl metru. Teplé počasí ovlivňuje zásoby sněhu, který navíc nemá podklad. Například v areálu Ski Bílá není zem promrzlá a úprava sjezdovek už je mnohdy problematická, protože rolba se propadá až na podklad. Rovněž v Jeseníkách byly spíše jarní podmínky, vlekaři si ale především sobotní návštěvnost pochvalují.

Ve Zlínském kraji dorazilo 7000 lidí na Pustevny. Důvodem ale nebylo ani tak lyžování, jako spíše festival ledových soch. Na kopec vyrazilo jen asi 60 lyžařů. Skiareály v kraji se rovněž potýkají s počasím, ačkoliv ve Stupavě nebo Kohútce hodnotí sobotu jako slušnou.

Na Lipně leží na sjezdovkách asi 40 centimetrů sněhu, ale ubývá ho. Areál spoléhá na ochlazení předpovídané na konec týdne. O víkendu přijelo lyžovat asi 3500 lidí. Dobré podmínky mají šumavská střediska, jako je Zadov nebo areály v okolí Železné Rudy.

Témata:  lyžování lyžařské areály hory

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy