Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik volných dnů budeme v roce 2018 mít? Poradíme, jak si naplánovat dovolenou

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: EuroZprávy.cz

Rok 2018 přinese zaměstnancům stejný počet dnů volna, jako tomu bylo loňský rok. Pracovních dní bude v tomto kalendářním roce pouze 250, protože většina státních svátků připadá na všední dny.

Díky některým svátkům si lze užít i čtyřdenní volno. První takový případ nastane na přelomu března a dubna. 30. března je totiž Velký pátek, který politici zařadili mezi státní svátky v roce 2015, následovaný víkendem a hlavně Velikonočním pondělím, které letos připadá na 2. dubna.

V květnu nás čekají tradičně Svátek práce, jenž se slaví první květnový den, a Den vítězství, který je o týden později. Oba dny vycházejí na úterý. Pokud si zaměstnanec vezme v pondělí volno, má k dispozici volné čtyři dny. 

Výrazně prodloužený víkend bude začátkem letních prázdnin. 5. července se připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a o den později upálení mistra Jana Husa. Oba svátky jsou těsně před víkendem, tudíž budou mít Češi volno od čtvrtka do neděle. Poslední prodloužený víkend souvisí se svatým Václavem, na kterého vzpomínáme 28. září, což letos vychází na pátek. Další významné svátky - 28. říjen a 17. listopad - totiž vychází na neděli respektive sobotu. 

Pětidenní volno přijde s vánočními svátky, neboť Štědrý den vyjde na pondělí. Spolu s prvním, druhým svátkem vánočním a předchozím víkendem to dělá celkem pět dnů volna. Pracovní týden tedy začne až ve čtvrtek 27. prosince. Silvestr tudíž logicky vychází na pondělí, což je normální pracovní den.   

Témata:  Vánoce státní svátek Kalendář

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy