reklama

Stížnost k ÚS je poslední mimořádný opravný prostředek. Soud podnět obdržel na konci roku. Soudcem zpravodajem je Ludvík David. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Podle obžaloby spáchal Tvrdoň několik útoků na ženy a dívky různého věku, včetně nezletilé dívky, za což mu původně hrozilo až deset let vězení. Nejprve odešel od okresního soudu s pětiletým trestem za znásilnění a pohlavní zneužívání. Navíc mu soudkyně vyměřila pětiletý zákaz práce s nezletilými a povinnost podstoupit ochrannou ústavní léčbu.

Odvolací soud v Pardubicích rozsudek zrušil a vrátil k doplnění dokazování. Okresní soud pak Tvrdoně potrestal za zneužívání a sexuální nátlak čtyřmi lety vězení s ostrahou, uložil mu ambulantní léčbu a pětiletý zákaz práce s dětmi. Krajský soud verdikt nakonec ještě zmírnil na tři roky vězení.

NSS již dříve odmítl podnět šéfžalobce Pavla Zemana, který žádal přísnější právní kvalifikaci některých Tvrdoňových skutků. "Tvrzení předložená nejvyšším státním zástupcem byla v určitém rozsahu akceptována, nicméně Nejvyšší soud dovodil, že náprava vady by zejména neměla zásadní dopad na postavení obviněného, a proto tento mimořádný opravný prostředek odmítl rovněž," uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.