Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vitásková popřela vinu v kauze solárních elektráren, souhlas k zastavení řízení prý nedala

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Olomouc - Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková dnes u Vrchního soudu v Olomouci odmítla své pochybení v kauze solárních elektráren na Chomutovsku.

Podle jejího obhájce se neprokázalo, že to byla právě Vitásková, která dala souhlas se zastavením obnovy správního řízení, ve kterém mohli majitelé elektráren zprovozněných těsně před koncem roku 2010 o svou licenci přijít.

V kauze jde konkrétně o neoprávněně udělené licence solárním elektrárnám Saša-sun a Zdeněk-sun. Jejich majitelé, synové miliardáře a průmyslníka Zdeňka Zemka, tak dostali právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Licence nakonec oběma elektrárnám odebral jiný soud předloni v květnu s odůvodněním, že je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv.

Vitásková, která do čela úřadu nastoupila až osm měsíců po tomto případu, se v kauze u olomouckého soudu zodpovídá spolu s tehdejší vedoucí odboru licencí ERÚ Michaelou Schneidrovou a dalšími šesti obžalovanými.

Podle obžaloby šéfka ERÚ vydala na začátku roku 2012 souhlas k zastavení obnovy správního řízení, v němž mohli majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun o licenci přijít. Souhlas prý udělila Schneidrové.

Podle obhájce nemůže klíčový důkaz obžaloby, kterým je e-mail ze 4. února 2012 údajně dokazující souhlas s nezákonným rozhodnutím, obstát. "Prokazuje pouze skutečnost, že do e-mailu mé klientky byl doručen e-mail obžalované Schneidrové. Má klientka na email Schneidrové nijak nereagovala, odpovídala pouze na ty, které ji zajímaly. To, že Schneidrová rozhodnutí vydala, bylo kvůli tomu, že na ni bylo naléháno. Je tedy pravděpodobné, že jej vydala bez souhlasu Vitáskové," uvedl obhájce.

Vitásková dnes u soudu poukázala na to, že do úřadu nastoupila až v srpnu 2011. Schneidrovou prý jmenovala do funkce, neboť místo nebylo obsazené. "Přezkumné řízení v rozhodnutí Schneidrové jsem zahájila ještě před tím, než byla tato skupina včetně inženýrky Schneidrové obviněna," uvedla dnes Vitásková, kterou společně se Schneidrovou potrestal nepravomocně krajský soud za jejich jednání 8,5 lety vězení.

Vitáskové se zastala i obžalovaná Schneidrová. Uvedla, že rozhodnutí vydala sama a šéfka ERÚ se prý na ni následně zlobila, co to vydala. Přiznala, že informace předsedkyni posílala na soukromý e- mail, rozdíl v tom prý neviděla. "Stanovisko, které jsem po ní požadovala, bylo, zda musíme nebo nemusíme rozhodnutí vydat," uvedla Schneidrová. V e-meilech však podle soudu svou nadřízenou informuje, jaké stanovisko vydává. "Nikdy mi žádný souhlas či doporučení k vydání mého stanoviska nedala," doplnila žena.

Témata:  Alena Vitásková Energetický regulační úřad soudy

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy