Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severem Čech se prohnala vichřice: V nárazech měl až 100 kilometrů v hodině

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixmac

Liberec - Silný vítr dnes značně komplikuje dopravu v Libereckém kraji. V Hejnicích a na Ještědu měl v nárazech až 100 kilometrů v hodině. Stromy popadaly na silnice i na železnici. Energetici řeší dvě poruchy na vedení vysokého napětí u Semil.

Hasiči měli od rána přes 20 výjezdů. "Je to rovnoměrně po celém kraji," uvedl mluvčí hasičů v Libereckém kraji Jan Mandl. 

Kvůli spadlému stromu byla dopoledne dočasně neprůjezdná silnice číslo 10 u Malé Skály na Jablonecku či silnice nižších tříd v Roztokách u Semil nebo mezi Lučany nad Nisou a Horním Maršovem na Jablonecku. Spadlý strom hasiči odstraňovali také z železniční trati mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti meteorologové dopoledne zaznamenali i nejsilnější poryv v kraji.

V Hejnicích rychlost větru přesáhla 100 kilometrů v hodině. "Průměrná rychlost větru v Libereckém kraji je od pěti do deseti metrů za sekundu (tedy 18 až 36 km/h), v horách kolem 16 metrů (58 km/h)," uvedla Lenka Musilová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli silnému větru od rána nejede kabinová lanovka na Ještěd v Liberci, na horní stanici měl vítr v poryvech kolem 100 kilometrů v hodině. Přípustných je 58 kilometrů. "Nevidím moc reálně, že bychom se dnes ještě rozjeli," uvedl po poledni přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

Lanovku na Ještěd využívají především turisté z Česka, Německa a Polska. Z vrcholu hory se jim za hezkého počasí otevře pohled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, v Čechách ojediněle, na Moravě a ve Slezsku na většině území déšť, na východě i trvalý, postupně nad 800 m déšť se sněhem nebo sněžení. V západní polovině Čech místy i polojasno a zpočátku mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C, v západní polovině Čech až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C, v Čechách místy až 9 °C, v 1000 m na horách kolem 3 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s bude během dne slábnout, informuje chmi.cz.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, na Moravě a ve Slezsku místy mrholení nebo občasný déšť, který se bude zvolna rozšiřovat do Čech. Nad 800 m srážky sněhové. Zpočátku, zejména na západě místy mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na západě při protrhané oblačnosti až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C. Mírný severovýchodní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí Liberecký kraj vichřice Ještěd

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy