Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš to schytal od ODS i SPD: Vláda v programu mlží, chce miliardy pro své osobní zájmy

Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Petr Fiala řeční na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - ODS nepodpoří při dnešním hlasování vládu Andreje Babiše (ANO) kvůli tomu, že se vládní hnutí ani nepokusilo o sestavení většinové vlády. SPD nesouhlasí s návrhem, aby Sněmovna dnes i bez stanoviska mandátového a imunitního výboru hlasovala pro vydání Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Babiš a prezident Miloš Zeman se dle ODS snaží vytvořit zdání, že hlasování o důvěře je formalitou a nezávazným testem podpory. "Jenže je to klíčový akt, bez důvěry nemůže žádná vláda fungovat, spravovat zemi," uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala. ODS kritizuje Zemana za to, že pravděpodobně už druhý ze tří premiérů, které jmenoval, ve Sněmovně podporu nedostane.

Za porušení zvyklostí parlamentní demokracie považuje Fiala fakt, že se Babiš ani nepokusil o sestavení většinové vlády s podporou Sněmovny a s necelými 30 procenty hlasů z voleb vytvořil vládu jednoho subjektu. Dalším důvodem pro hlasování proti vládě je to, že ODS nemá od voličů mandát, aby podobnou vládu podpořila.

Třetím hlavním důvodem je podle ODS programové prohlášení. Občanští demokraté považují za zbytečné ho do podrobností komentovat, když pro něj vláda nemá podporu a jde o pouhou mlhu a slohové cvičení.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura uvedl, že polovinu tvoří nesplněné sliby minulé vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), na které se přitom ANO s ČSSD a KDU-ČSL podílelo. Zbytek programu ukazuje, že Babiš chce vládnout sám a je mu jedno s kým, míní ODS. "V programu je něco, co vyhovuje KSČM, ČSSD, sem tam něco z našeho programu," řekl.

SPD nechce přerušovat dnešní jednání o důvěře vládě, přestože poslanci hnutí budou hlasovat proti. "Jediné, co od Andreje Babiše slyšíme, je to, abychom jednostranně podporovali jeho menšinovou vládu, aby mohl Andrej Babiš a jeho ministři za hnutí ANO rozdělovat veřejné miliardy jen pro své osobní a stranické zájmy," řekl předseda SPD Tomio Okamura. Podle něj by podpora menšinové vlády ANO byla zrada na voličích SPD.

Hnutí SPD nesouhlasí ani s tím, aby se dnes hlasovalo o vydání Babiše s Faltýnkem k trestnímu stíhání bez stanoviska mandátového a imunitního výboru. Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala nicméně uvedl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by poslanci SPD měli hlasovat proti vydání obou poslanců.

Témata:  vláda ODS Petr Fiala Andrej Babiš Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy