reklama

Dnešní projev prezidenta Miloše Zemana na půdě Poslanecké sněmovny byl laděn podobně jako ten, s kterým přišel premiér Andrej Babiš. Oba svůj projev mířili na voliče, ale taká sobě navzájem. Zeman navíc pronesl větu, která zpečetila pomyslný pakt mezi oběma politiky. Jde o tvrzení, že při druhém pokusu už bude předem požadovat stojedničkovou podporu.

Pirátská strana i klub Starostů a nezávislých míní, že hlasovat o důvěře Babišovy vlády ještě předtím, než se rozhodne o premiérově vydání kvůli Čapímu hnízdu, nedává smysl. Mají pravdu, některé partaje by případné nevydání Babiše mohlo zviklat a ruku by pro menšinový kabinet zvedly. Jistou logiku by to mělo také z morálního hlediska. Andrej Babiš má ale zájem na co nejrychlejším prohlasování (ne)důvěry. Je mu jedno, zda vláda důvěru nezíská (a ta ji skutečně nezíská). Stejně jako prezident totiž zná Ústavu.

Ta dává tři pokusy pro sestavení vlády. První dva určuje prezident a případný třetí automaticky připadá šéfovi dolní komory Parlamentu. V našem případě hnutí ANO a Radku Vondráčkovi. Prezident Zeman krátce po volbách rozhlašoval, že první i druhý pokus udělí Andreji Babišovi. Kritika se na něj poté snesla ze všech stran. Mnozí ho kritizovali za to, že v případě prvního pokusu vůbec nepožadoval, aby mu Babiš předem deklaroval většinovou podporu pro vládu v Poslanecké sněmovně. Celý proces sestavování a jmenování první vlády byl podezřele rychlý.

Vše nasvědčuje tomu, že došlo k uzavření velmi výhodného a chytrého politického obchodu. Miloš Zeman si je vědom, že podporovatelů hnutí ANO je nezanedbatelná masa. Podle sociologických průzkumů je skutečností, že celých 55 procent Babišových voličů podporuje Miloše Zemana. Zeman by rád urval ještě větší podíl voličů a o podporu od Babiše velmi stojí. Babišovi na druhé straně vyhovuje, že v politickém kolbišti, kde vůči němu stojí většina stran nepřátelsky naladěna, má silného spojence – prezidenta. Na první schůzce po parlamentních volbách mohla vzniknout následující dohoda. Miloš Zeman, vědom si blížícího se prezidentského klání, nabídl rychlou podporu Babišově prvnímu kabinetu a zároveň druhý pokus pro sestavení vlády. Ten se mohl směle a brzy vrhnout na personální čistky. Babiš mu na oplátku dal záruku, že Zemana podpoří v prezidentské volbě. A proč ten spěch? Pokud dojde k hlasování o důvěře Babišovy vlády ještě před koncem prezidentské volby, je jasné, že to bude právě Zeman, kdo udělí druhý pokus Babišově vládě. A pak už nikomu nepůjde o čas. I proto dnes Zeman řekl, že ve druhém pokusu už bude požadovat většinu 101 podpisů. Třetí pokus pro sestavení vlády bude mít hnutí ANO automaticky. Pokud by však hlasování o důvěře kabinetu bylo až po volbách a po uvedení případného úplně nového prezidenta do funkce, Babišovi by hrozilo, že nový prezident dá pokus k sestavení vlády druhému na pásce, Fialově ODS.

Taktické stanovení hnutí ANO, že to, koho podpoří, oznámí až ve čtvrtek v předvečer volby, je součástí výhodného obchodu. Jak známo, obrovské procento voličů se rozhoduje až na poslední chvíli. Zemanovi by to mohlo přihrát slušnou sumu nerozhodnutých voličů. Pokud by byly opoziční strany prozíravější, budou se snažit hlasování o důvěře menšinového kabinetu protahovat a odkládat. Jistou snahu projevila jen Pirátská strana a hnutí STAN (a také ODS, kvůli níž se hlasování o důvěře přesouvá prozatím na úterý). Zdá se, že politický obchod dvěma největším politikům současnosti vyjde.