reklama

Termín kongresu vybrala ODS dříve, než byly volby vyhlášeny. Měnit datum pak už strana nechtěla vzhledem k počtu delegátů a organizačním podmínkám. "A podstatným důvodem je také konec platnosti mandátu volených orgánů ODS," uvedl Fiala v pozvánce na kongres. V Ostravě se sejde téměř přesně dva roky poté, co byl Fiala do čela strany zvolen podruhé.

ODS v říjnových sněmovních volbách dosáhla výsledku, který ji zařadil na druhé místo mezi politickými stranami a vrátil ji podle Fialy do pozice jasného lídra pravice. Strana je po propadu v roce 2013 v dobré kondici a má dobře vykročeno k návratu na špičku, k čemuž ale bude třeba ještě jedno volební období, soudí Fiala. "Nerad odcházím od rozdělané práce, a proto jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci předsedy ODS a ucházet se znovu o vaši důvěru," napsal v pozvánce na kongres.

Fiala chce během nového mandátu usilovat o další růst podpory ODS, upevňování její pozice lídra pravice a prosazování programových návrhů, které lidem mohou zjednodušit a zlepšit život. Hned po sjezdu hodlá začít s přípravou na podzimní komunální a senátní volby. "Naši kandidáti v komunálních a senátních volbách po celé zemi by měli mít i centrální podporu strany. Mám konkrétní představu, jak jim pomoci i naší celostátní kampaní. I o tomto tématu budeme mluvit na kongresu, protože úspěch v komunálních a senátních volbách považuji za jednu z priorit ODS pro rok 2018," řekl.

Jak bude vypadat nové vedení strany po víkendu, nechtěl předjímat. Práci s dosavadním týmem si chválí. Uvedl, že po celou dobu mandátu cítil ze strany místopředsedů podporu. Podle výsledků nominačních konferencí dostali podporu krajů vedle nevyššího tandemu také dosavadní místopředsedové Martin Kupka, Miloš Vystrčil a Evžen Tošenovský. Do vedení strany by se chtěl s podporou některých krajů vrátit někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, nominace získali také poslanci Karel Krejza a Martin Baxa.

Pražská ODS nominovala jednomyslně jako svého kandidáta na předsedu strany dosavadního šéfa Fialu, na první místopředsedkyni pak sněm navrhl Udženiju. Ve volbě nového vedení pražské ODS koncem listopadu neuspěl Fialův kritik Václav Klaus mladší, usiloval o pozici prvního místopředsedy. Klaus po sněmovních volbách kritizoval taktiku, kterou zvolil Fiala pro kampaň, měla podle něj být výraznější. Podle Fialy ODS různé názory respektuje.