Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud v kauze Vitáskové dospěl do fáze závěrečných řečí

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Olomouc - Olomoucký vrchní soud dnes ukončil dokazování v kauze neoprávněných licencí udělených dvěma soukromým solárním elektrárnám na Chomutovsku. Obžalováno je osm lidí v čele s bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou.

Žalobce Radek Mezlík nemá pochyb o vině tehdejších pracovnic ERÚ, předsedkyně Aleny Vitáskové a bývalé vedoucí odboru licencí Michaely Schneidrové, které se podle obžaloby podílely na zastavení obnovy správního řízení, v němž mohli majitelé elektráren o licenci přijít. Obě před soudem popřely, že by řízení o obnově licencí zastavily účelně, Vitásková se prý na zastavení nijak nepodílela. "Jejich výpověď není věrohodná, jde o výpovědi účelové s cílem vyvinit se," uvedl žalobce.

Poukázal i na kontakty Schneidrové s otcem majitelů elektráren, průmyslníkem Zdeňkem Zemkem. "Vyplývá z toho jednoznačná konspirace, Vitásková utajovala korupční jednání Schneidrové," míní žalobce.

Žádá vysoké peněžité tresty pro hlavní aktéry, ale i zvýšení trestu z šesti na 7,5 roku dvěma mužům, kteří se na falešných zprávách podle něj podíleli. Kromě peněžitého trestu žádá u Vitáskové také uložení zákazu výkonu rozhodování jako úřední osoby ve správních řízeních na deset let.

Ke slovu při závěrečnách řečech se již dostal první obhájce. Vinu revizního technika Vladimíra Čimpery i obchodního ředitele Jaroslava Kryma odmítl. Oba dnes při doplnění dokazování u soudu uvedli, že byli pod tlakem svého tehdejšího nadřízeného, který jim vyhrožoval. Svou vinu při přednesu odvolání již dříve odmítli i ostatní obžalovaní, jejich obhájci většinou žádali soud o zproštění nebo vrácení případu krajskému soudu.

Podle obžaloby majitelé elektráren Saša-sun a Zdeněk-sun, bratři Zdeněk a Alexandr Zemkovi, získali licenci neoprávněně a dostali tím právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě, která platila pro elektrárny s licencí do konce roku 2010. Licence nakonec oběma elektrárnám odebral jiný soud předloni v květnu s odůvodněním, že je elektrárny získaly podvodem na základě falešných revizních zpráv.

Témata:  Alena Vitásková Energetický regulační úřad soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy