Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentské volby startují. Volí první Češi v Brazílii

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brasília/Praha - Českého prezidenta začali dnes jako první volit od 14:00 místního času (17:00 SEČ) čeští voliči na zastupitelských úřadech v Brazílii.

ČTK to telefonicky potvrdili první tajemník velvyslanectví v metropoli Brasílii Petr Klíma i konzulární referent na generálním konzulátu v Sao Paulu Jan Havrlík. Volebními dny tam jsou 11. a 12. leden podobně jako na mnoha dalších zastupitelských úřadech ČR na západní polokouli.

Hlasování v prvních otevřených zvláštních volebních okrscích, které byly zřízeny v budově ambasády v Brasílii a na konzulátu v Sao Paulu, se mohou zúčastnit voliči, kteří se předem zapsali na zvláštním volebním seznamu zastupitelského úřadu. V Brasílii se registrovalo 17 voličů, v Sao Paulu 57, což je méně než ve volbách před pěti lety. V prvních minutách v Brasílii odhlasovalo několik málo voličů, v Sao Paulu zatím nikdo. Účast se očekává zhruba na celorepublikovém průměru před pěti lety, tedy kolem 60 procent.

Hlasovat již dnes mohou také čeští občané v USA, v Argentině a v Chile. Volby pak budou pokračovat postupně podle časových pásem na úřadech v Austrálii, Asii, Africe a nakonec v Evropě.

Volební místnosti mají být v zahraničí otevřeny podle ministerstva zahraničí na 109 místech podobně jako při říjnových sněmovních volbách. Při předchozích prezidentských volbách před pěti lety jich bylo o sedm méně.

Témata:  volby Brazílie volby 2018

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy