reklama

Nové vedení sociální demokracie bude zvoleno na stranickém sjezdu v únoru v Hradci Králové. "Ostravská ČSSD usiluje o změny ve vedení ČSSD už od listopadu roku 2015. Bohužel naše hlasy nebyly vyslyšeny před volbami do Poslanecké sněmovny, a jak to dopadlo, všichni víme. Sociální demokracie ztratila přes 600.000 voličů a přišla o 35 poslanců a velmi těžko tak bude prosazovat svůj volební program," uvedla předsedkyně ostravské ČSSD Jana Vajdíková.

Podle ní ostravští sociální demokraté navrhli dva kandidáty na předsedu strany, aby měly krajská konference i sjezd možnost výběru. "U pana Krejčíka je nám sympatické to, že je úplně novou tváří do vedení ČSSD. Pana Zimolu považujeme za velmi zkušeného kandidáta do vedení strany, který je charismatický a oblíbený a hlavně umí vyhrávat volby ve svém kraji," uvedla Vajdíková.

Zimola již dříve připustil, že na okresních konferencích v Jihočeském kraji zazněly návrhy na to, aby kandidoval na místopředsedu nebo do širšího vedení ČSSD, sám se ale zatím nerozhodl, zda kandidovat bude. Důvodem je neuzavřené policejní vyšetřování jeho rekreačního domu na Lipně, kvůli kterému loni odešel z pozice hejtmana.

O funkci předsedy ČSSD se dosud přihlásili poslanec a olomoucký primátor Antonín Staněk, současný místopředseda strany a Sněmovny Jan Hamáček a právě bývalý šéf Vojenského zpravodajství Krejčík. Podle deníku Právo má zájem i ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.