reklama

Na stranu Zemana se přiklonili zakladatelé platformy Zachraňme ČSSD, která kritizuje stranické vedení. Je mezi nimi řada dlouhodobých Zemanových stoupenců, například bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek nebo poslanec Jaroslav Foldyna. Hlas Zemanovi chce dát také dočasný šéf strany Milan Chovanec.

Foldyna navíc varuje před volbou jiného kandidáta. „Volíte-li Drahoše, zvolíte si Sorose,“ uvedl na sociálních sítích. Někteří diskutující mu ale připomínali, že ještě před rokem mluvil o tom, že by na Hradě chtěl Zemana nebo právě Drahoše. „A následně se pravda okolo p. Drahoše ukázala. Jak se dívá na svět,“ podotkl k tomu poslanec ČSSD.

Další uživatel připomněl, že se Drahoš v dubnu 2017 vyslovil pro přesun Středoevropské univerzity z Budapešti do Prahy. „Našla by zde důstojné podmínky, včetně zájmu Akademie věd o spolupráci,“ uvedl tehdy.

Středoevrospká univerzita je mezinárodní soukromá univerzita, kterou roku 1991 podle amerických vzorů založil a financuje George Soros. Drahoš tak reagoval na zprávu, že maďarská vláda chystá úpravu zákona o zahraničních vysokých školách, který může tuto univerzitu fakticky zlikvidovat. Podobně jako Drahoš se tehdy pro přesun vyslovil třeba stávající premiér Andrej Babiš,

Někteří sociální demokraté ale pro Foldynova slova nemají pochopení. „Jardo, neuváděj tu ničím nepodložené hovadiny,“ vyzval ho někdejší ministr pro lidský práva a legislativu Jiří Dienstbier. Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl přidal jen obrázek, na kterém žena nevěřícně zírá a pak se plácá se do hlavy.