Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý prezident Klaus odvolil v divadle. Pro koho hlasoval?

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý prezident Václav Klaus dnes v pražských Kobylisích odevzdal svůj hlas v prvním kole prezidentských voleb. Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura hlasoval na základní škole v pražské Hostivaři. Volil Miloše Zemana.

Exprezident přišel zhruba čtvrt hodiny po otevření volebních místností. Poprvé volil v Divadle Karla Hackera. "Tady jsem byl naposledy s dětmi," řekl Klaus členům volební komise. V minulosti jeho volební okrsek totiž býval v nedalekém středisku mládeže.

Klaus novinářům řekl, že novou hlavou státu by měl být člověk, který nespadl z nebe, ale prošel politikou. Z devíti kandidátů jeho požadavkům odpovídají současný prezident Miloš Zeman a bývalý premiér Mirek Topolánek. Koho z nich volil, Klaus nechtěl prozradit.

Podle Klause by každý rozumně politicky uvažující člověk měl brát druhou přímou volbu prezidenta vážně. "Nevolí z hecu, nevolí jako protest proti někomu nebo něčemu a přemýšlí o tom, co je dobré pro naši zemi," zdůraznil Klaus.

Okamura řekl, že při výběru kandidáta vyšel z usnesení celostátní konference SPD. "Kde jsme zcela jasně řekli, že máme volit kandidáta, který má reálnou šanci na zvolení a zároveň splňuje pět programových bodů," uvedl Okamura. Mezi požadavky patří prosazování přímé demokracie, záporný postoj k přijímání migrantů a islamizaci společnosti, vlastenecké cítění a hájení národních zájmů.

Zeman je podle Okamury nesmiřitelným bojovníkem proti mezinárodnímu terorismu a splňuje všechny požadavky, které SPD na kandidáta kladla. Okamura dodal, že je však připraven komunikovat i s ostatními kandidáty, pokud v souboji o Hrad uspějí. Spolupráce se bude podle něj odvíjet od toho, jestli bude chtít takový prezident komunikovat s SPD.

Témata:  Václav Klaus Tomio Okamura Miloš Zeman

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy