reklama

Na sedm dní placeného volna budou mít nárok muži s potomky, kteří přišli na svět po 21. prosinci. Maximální otcovská z nemocenského pojištění činí letos 8576 korun, informuje mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

„Pokud je dnem narození dítěte 21. nebo 22. prosinec 2017, platí, že otcovskou musí otec začít čerpat hned ve čtvrtek 1. února. Při pozdějším nástupu by nárok nevznikl, nebyla by splněna podmínka nástupu na otcovskou v období šesti týdnů ode dne narození dítěte," uvedla Buraňová. Podle ní stejná pravidla platí i pro pěstouny či náhradní rodiče.

Pokud se tedy dítě narodilo třeba 25. prosince, na otcovskou by otec měl nastoupit od 1. do 4. února. Když potomek přišel na svět 3. ledna, nástup na otcovskou by měl být od 1. do 13. února. Termín si mohou muži stanovit do 41 dnů po dni narození dcery či syna.

Muži o volno musejí požádat svého zaměstnavatele. Vyplní pak přední stranu tiskopisu žádosti o otcovskou, který bude na webu ČSSZ od konce ledna. Formulář předají firmě. Ta ho pak s doplněnými dalšími údaji po vybrání sedmidenního volna pošle příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které platí dobrovolně nemocenské pojištění, žádost úřadu dodají po otcovské sami.

Peníze muži pak získají za sedm kalendářních dnů, které stráví s potomkem a jeho matkou. Obdržet by je od správy měli do měsíce poté, co úřad žádost dostal. Částka dorazí na bankovní účet či složenkou. Předem si otcové mohou výši spočítat na kalkulačceministerstva práce. Podle mluvčí u hrubého příjmu 16.000 korun bude otcovská 2583 korun, u 25.000 korun pak 4032 korun, u 40.000 celkem 5831 korun. Při výdělku nad 91.078 korun činí otcovská 8575 korun.