Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O volbu prezidenta je velký zájem, hlásí komise z celé republiky

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - O volbu prezidenta mají čeští voliči značný zájem. V prvních hodinách si přišla vybrat hlavu státu v průměru pětina voličů, ve velkých městech až čtvrtina.

Na některých místech čekaly na otevření volebních místností fronty. V hlavním městě byla před 17:00 volební účast nad 20 procenty například v Praze 3 a 6, v Praze 11 dokonce 28 procent a v Praze 1 téměř 25 procent. Ve Středočeském kraji zatím podle volebních komisařů volilo průměrně 17 procent lidí.

V Moravskoslezském kraji volila za dvě a půl hodiny zhruba pětina lidí. Kvůli výskytu žloutenky a nařízené karanténě v ZŠ Družby v Karviné muselo být přesunuto z této školy pět volebních místností. V Libereckém kraji se účast pohybuje od 12 do 20 procent.

"Lidé chodí a hodně chodí i mladí lidé, což nás překvapilo," řekl ČTK Ondřej Korba, zapisovatel jednoho ze čtyř okrsků na Základní škole Ještědská v Liberci. V Pardubickém kraji účast za první dvě hodiny nepřesáhla 20 procent. Ve stotisícovém Hradci Králové mělo po 16:00 odvoleno asi 23 procent lidí.

V Jihomoravském kraji přišlo do 16:30 k volbám 17,39 procenta oprávněných voličů. V Brně jich bylo necelých 20 procent. Více než pětina lidí stihla do 16:30 volit třeba v Hodoníně a v Rosicích na Brněnsku.

Komisaři hlásí zájem o volby i v Karlovarském kraji. V jedné z volebních místností v Karlových Varech už odevzdalo svůj hlas přes 26 procent voličů, přes 20 procent hlásí i další volební komise ve městě. Podobně je na tom i Cheb. Dobrou účast hlásí také Olomoucký kraj, například v Jeseníku za dvě hodiny po otevření volebních místností přišla odevzdat svůj hlas pětina voličů. V oslovených okrscích na Vysočině se volební účast za první dvě hodiny od otevření volebních místností pohybovala mezi 15 až 20 procenty.

Ve Zlíně činila v 15:45 volební účast v prvním kole prezidentských voleb 13,78 procenta. V prvním kole před pěti lety dosáhla v krajském městě ve stejném čase hodnoty 16,61 procenta. V jednom z největších volebních okrsků v Kroměříži, kterým je Zámoraví s bezmála 1300 oprávněnými voliči, činila v 16:00 podle mluvčího kroměřížské radnice Jana Vondráška volební účast 17,5 procenta.

Naopak velmi nízký zájem je o volby v mosteckém okrsku číslo 20 ve čtvrti Chanov, která patří mezi sociálně vyloučené lokality. Na ulici je mezi paneláky sice živo, ale před základní školou, v níž je volební místnost, se nikdo nezdržuje. Na seznamu je zapsáno 765 oprávněných voličů, k dnešním 16:00 jich přišlo šest.

Volby jsou zatím bez komplikací nebo incidentů, výjimkou byl čin aktivistky Femen, která se vysvlečená do půli těla vrhla k prezidentovi Miloši Zemanovi, když vešel do volební místnosti. Dnes mohou lidé volit do 22:00.

Témata:  kraje prezident ČR volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.