Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zásah Zemanových bodyguardů? Podle odborníka odvedli dobrou práci

Prezidenta Miloše Zemana napadla u voleb polonahá aktivistka
Prezidenta Miloše Zemana napadla u voleb polonahá aktivistka
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Policisté při napadení prezidenta Miloše Zemana odvedli velmi dobrou práci, řekl v rozhovoru s ČTK prezident Asociace osobních strážců ČR Pavel Caprata. Ochránci prezidenta reagovali přiměřeně, uvedl.

Polonahá žena dokázala před zákrokem přiběhnout s rukama nad hlavou až před Zemana, než ji srazil k zemi jeden z členů ochranky. Další policista ve stejné chvíli přiskočil k prezidentovi a strhl ho směrem ke stolu, za kterým seděli členové volební komise.

Při odchodu z volební místnosti Zemana podpírala dvojice ochránců, další vedl jeho manželku Ivanu Zemanovou. Křičící aktivistku nejprve osobní strážci srazili na zem a zkroutili jí ruce za zády, trojice mužů ji z místnosti vyvedla krátce za prezidentem.

Policisté z Útvaru pro ochranu prezidenta odvedli při incidentu podle Capraty velmi dobrou práci. "Část ochránců kryla pana prezidenta, další zpacifikovala aktivistku a další střežili prostor proti dalším potenciálním útočníkům. Jednoznačně z mého pohledu byl zákrok adekvátní, přiměřený a dobře odvedený," řekl.

V České televizi zákrok pochválil také Stanislav Kazbunda z Policejní akademie ČR. "Ochranka zasáhla takovým způsobem, jakým zasáhnout měla," uvedl Kazbunda.

Bodyguardi podle Capraty jsou na podobné situace připraveni a musejí je trénovat. "Je vždycky ideální, pokud se to trénuje s chráněnou osobou. Předpokládám, že pan prezident je přiměřeně seznámen s tím, jak v případě ohrožení jeho osobní strážci postupují. Jsem osobně přesvědčen o tom, že si to s nimi zkouší," podotkl Caprata.

Anželina Diašová podle něj patří mezi známé aktivistky hnutí Femen a mělo by se prověřit, jak se do místnosti dostala. "Do volební místnosti s panem prezidentem by se rozhodně neměla dostat, tohle je určitě věc k prošetření. Nikdo takový by se tam neměl dostat," míní Caprata.

Podle zpravodajky ČTK žena přišla do volební místnosti s minimálně půlhodinovým předstihem a vmísila se mezi novináře. Nepřipadala jim podezřelá, protože na Zemana u voleb čekaly také zahraniční štáby. 

Témata:  napadení Miloše Zemana polonahou aktivistkou bodyguard Miloš Zeman FEMEN

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.