reklama

Babiš uvedl, že nejsme v Rusku a volíme svobodně, názory mají lidé vyjádřit tím, že půjdou volit. Řekl to novinářům poté, co sám odvolil krátce po 17:00 ve volební místnosti ve středočeských Průhonicích.

„Máme tu výhodu, že od revoluce volíme svobodně. Myslím, že právě volby jsou nejlepší možností pro lidi, aby vyjádřili svůj názor. Aby demokraticky a svobodně zvolili kandidáta, kterého si vybrali," uvedl Babiš. Premiér přišel do volební místnosti bez manželky Moniky. Na dotaz médií uvedl, že nepůjde volit, protože je v nemocnici.

Premiér již předem avizoval, že bude volit současného prezidenta Miloše Zemana, kterého považuje za silnou osobnost. Uvedl, že je to ale jeho vlastní názor, nikoliv postoj hnutí ANO, které oficiálně podporu žádnému kandidátovi nevyjádřilo. Pokud by Zeman nepostoupil do druhého kola voleb, volit by i přesto šel. Komu by dal hlas, ale neřekl.

Zeman podle něj sice polarizuje společnost, ale nekrade, nežije z politiky, ale pro politiku a bojuje za národní zájmy. Zeman se podle Babiše také nebojí říct názor na Brusel či kvóty a bojuje za zájmy podnikatelů. Současnou hlavu státu, která obhajuje funkci proti osmi vyzyvatelům, označil premiér za jednu z nejvýznamnějších osobností od revoluce.

Při posledních prezidentských volbách Babiš řekl, že bude volit Zemanova protikandidáta ve druhém kole Karla Schwarzenberga. Podle jeho tehdejšího vyjádření pro Hospodářské noviny Zeman "představuje pokračovatele kapitalistického mafianismu a korupce" bývalého prezidenta Václava Klause.

Změnu jeho názorů některé politické strany kritizují. Podle Zemanova protikandidáta Mirka Topolánka je souvislost mezi Babišovým vyjádřením podpory Zemanovi a prezidentovým dřívějším vyjádřením, že pro pro druhý pokus o sestavení vlády chtít po šéfovi ANO 101 poslaneckých hlasů.

Volební účast Babiš odhadovat nechtěl, vyzval ale, aby lidé k volbám šli. „Společnost je rozdělená, je to důležitá volba," dodal. Zaznamenal prý i dezinformace, které vyzývali Zemanovi voliče, aby k volbám nechodili, protože současný prezident do druhého kola postupuje automaticky.