Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První den voleb je u konce, hlas odevzdaly asi dvě pětiny voličů

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Svůj hlas v prvním kole prezidentské volby v pátek odevzdaly asi dvě pětiny voličů. Vyplývá to z informací ČTK od volebních komisařů. 

Zájem nebyl ve všech krajích a obcích stejný, pohyboval se od 30 do 50 procent. Zřejmě největší zájem o volby byl zatím v Praze, kde po 20:00 účast překročila 40 procent. Nejvyšší byla v Praze 6. „Máme nyní účast 48,22 procenta," uvedl mluvčí radnice Ondřej Šrámek. Podle něj nynější volby přilákaly více lidí než loňské sněmovní i prezidentské před pěti lety.

V Karlovarském kraji je zatím účast spíše podprůměrná, před 21:00 svůj hlas odevzdala nejčastěji jen třetina voličů. Téměř 40 procent lidí už volilo v některých okrscích v Sokolově, naopak v Karlových Varech, ve Verušičkách na Karlovarsku nebo v Kynšperku nad Ohří to byla necelá třetina občanů.

V Ústeckém kraji ve velkých městech hlasovala zhruba třetina voličů, na venkově to bylo kolem 45 procent. Například ve vyloučených lokalitách, jako je mostecký Chanov nebo ústecké Předlice, je účast minimální.

V Jihočeském kraji se účast pohybovala kolem celorepublikového průměru, platilo to například pro Prachatice. V Jihlavě účast oscilovala mezi 38 a 50 procenty, v Dukovanech na Třebíčsku se dostavilo k volbám 45 procent voličů, v Křešíně na Pelhřimovsku ale jen 34 procent.

„Volební účast je v Moravskoslezském kraji v tuto chvíli asi 38 procent," uvedla před 21:00 mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. V Olomouci účast atakovala hranici 40 procent, v Uherském Hradišti ji překročila. V jednom z největších volebních okrsků v Kroměříži ale hlasovalo podle mluvčího radnice Jana Vondráška jen 32 procent lidí.

V Pardubickém kraji se voleb zúčastnilo odhadem od 35 do 55 procent voličů, v Královéhradeckém kraji zhruba 30 procent. V Hradci Králové ale přišlo hlasovat přibližně 43 procent voličů, vyšší volební účast je i v horských střediscích díky lyžařům. Platilo to i pro Bedřichov na Jablonecku, celkově v Libereckém kraji hlasovalo od 35 do 45 procent voličů.

V oblíbeném zimním středisku Jizerských hor Bedřichově dnes stáli zájemci o prezidentské volby frontu. Není to ale nic neobvyklého, podobně to tu vypadalo i před pěti lety. K volbám tu zamířilo hodně rekreantů, kteří tráví víkend na chalupách nebo vyrazili za sněhem. Přišlo už 230 lidí s voličskými průkazy, z místních odvolilo asi sto lidí, řekla ČTK zapisovatelka volební komise na tamním obecním úřadu Regína Keltnerová.

Bedřichov má 327 stálých obyvatel z toho 244 je voličů. "Před pěti lety jsme tu při prezidentských volbách zažili podobný nápor, to byla ale Jizerská padesátka, ta je letos přesunutá na únor," poznamenala Keltnerová. Přesto je podle ní v horách hodně rekreantů. Zájem o volby si komise v Bedřichově pochvaluje. "Aspoň se tu nenudíme, už jsem ale musela poslat do Jablonce pro další sady volebních lístků," dodala úřednice obce.

Témata:  kraje volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy