reklama

Výsledek doplňovacích voleb na Trutnovsku a v několika obcích sousedního Náchodska lze chápat jako reakci na obraty Jiřího Hlavatého, kvůli němuž se volby konaly. Mohl to být ale i důsledek nesouhlasu s politikou šéfa ANO Andreje Babiše. ČTK to řekli politologové Ladislav Mrklas a Jiří Štefek. S továrníkem Hlavatým, kandidujícím s podporou hnutí ANO, se ve druhém kole voleb utkal vrchlabský starosta Jan Sobotka (STAN), který s převahou zvítězil.

Hlavatý se v říjnu stal poslancem, a mandát senátora mu tak automaticky zanikl. Továrník pak ale oznámil, že o křeslo senátora bude usilovat znovu, a poslaneckého mandátu se vzdal. "Byla to blamáž, co předvedl. Kdo chce moc, na závěr už nemá nic. Já bych výsledek voleb nepřičítal ničemu jinému," uvedl politolog Mrklas ze soukromé vysoké školy CEVRO Institut. "Protikandidáta Hlavatého navíc podpořili téměř všichni ostatní kandidáti a má v regionu silnou podporu," dodal.

Sobotka dostal v druhém kole 67 procent a Hlavatý 33 procenta hlasů. Volební účast byla 59 procent. "Voliči řekli ano Janu Sobotkovi a řekli ne Andreji Babišovi a hnutí ANO. A toto 'ne' Andreji Babišovi bylo dost jasné, silné a zřejmé," míní politolog Štefek. "Hlavatý se k ANO přihlásil a nikterak nerozporoval kroky, které Babiš činil a činí. Hlasování tedy nebylo o Jiřím Hlavatém, ale o Andreji Babišovi," doplnil.

Sobotku před druhým kolem podpořili čtyři neúspěšní kandidáti z prvního kola. Podporu mu dali Klára Sovová (NEI) a Jaroslav Dvorský (za Piráty), kteří získali dohromady přes 20 procent hlasů. Podporu mu vyjádřili také místostarosta Úpice Karel Šklíba (ČSSD), který získal 5,7 procenta hlasů, a kandidátka ODA Blanka Horáková, která získala dvě procenta. Sobotku také podpořily strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, které vlastního kandidáta nepostavily.