Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahošovi stačí k výhře poloviční podpora voličů neúspěšných kandidátů, ukázala analýza

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Jiřímu Drahošovi by podle analýzy ČTK mohla stačit na vítězství ve finále prezidentských voleb jen polovina voličských hlasů, které dnes lidé dali Pavlu Fischerovi, Michalu Horáčkovi, Markovi Hilšerovi a Mirkovi Topolánkovi.

Podmínkou je, že by za dva týdny ke druhému volebnímu kolu přišli stejní voliči jako nyní. Všichni čtyři neúspěšní kandidáti dnes Drahoše do prezidentského volebního finále podpořili.

Bývalý předseda Akademie věd Drahoš postoupil do finále spolu s prezidentem Milošem Zemanem, který získal podle téměř úplných výsledků o zhruba 600.000 hlasů více. Zemana volily dva miliony lidí, Drahoše 1,4 milionu občanů.

Fischer, Horáček, Hilšer a Topolánek dnes skončili na třetím až šestém místě. Dohromady je volilo zhruba 1,7 milionu lidí. Podle propočtů ČTK by Drahošovi ke zvolení stačilo, aby doporučení vyslyšela polovina či alespoň 45 procent těchto voličů.

Drahoš by v takovém případě získal 2,12 milionu hlasů, zatímco současný prezident by dostal o zhruba 20.000 hlasů méně i v případě, že by pro něj hlasovali nynější voliči zbývajících čtyř kandidátů. Z nich hlasovat pro Zemana doporučil zatím producent Petr Hannig (Rozumní), který v prvním kole skončil předposlední se ziskem zhruba 30.000 hlasů.

Na vítězství by Drahošovi stačily také dvě třetiny hlasů, které nyní dostali Fischer, Horáček a Hilšer.

Témata:  Jiří Drahoš volby 2018

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy