reklama

Začít by také řádná lednová schůze dolní komory. Poslanci by se na ní měli zabývat například elektronickými recepty nebo návrhem ODS na zrušení elektronické evidence tržeb. V návrhu programu figuruje taky opakovaná volba předsedy komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů a vyšetřovací komise k privatizaci těžební společnosti OKD.

Debatu o důvěře Babišově vládě Sněmovna ve středu překvapivě přerušila v souvislosti s nečekaným svoláním mandátového a imunitního výboru, který se zabývá vydáním premiéra a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo. Výbor se sešel z iniciativy členů SPD a ANO, kteří prosadili, aby byl na další zasedání pozván bývalý detektiv Jiří Komárek.

Rovněž imunitní výbor, na který mají přijít Babiš, Faltýnek a Komárek, se sejde v úterý. Zasedne od rána a je pravděpodobné, že ještě před pokračováním schůze pléna k důvěře vládě dá doporučení, zda by měli být oba šéfové ANO k trestnímu stíhání vydáni, nebo ne. Navíc je možné, že poslanci tento bod na některou ze schůzi následně zařadí.

Do debaty o důvěře vládě bylo ve středu večer přihlášeno ještě sedm poslanců. Kabinet přišel do dolní komory podpořit už dopoledne prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou poslanců ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude. Důvodem bylo podle zástupců nevládních stran především to, že se Babiš ani nepokusil získat jejich podporu a že programové prohlášení jeho kabinetu je nevěrohodné.