Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman může dost dobře prohrát. Zahraniční tisk vyslal varování

Odvolil i prezident Miloš Zeman
Odvolil i prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Vítězství proruského třiasedmdesátiletého Miloše Zemana ve druhém kole prezidentských voleb není jisté, Češi jsou tímto veteránem levice unaveni, napsal v reakci na výsledek prvního kola prezidentských voleb v ČR francouzský list Le Monde.

Těsný souboj mezi Zemanem a Jiřím Drahošem předpovídá také další francouzský list Le Figaro. Jiné světové deníky popsaly podrobně situaci v Česku a snažily se vysvětlit čtenářům názory českých voličů.

Zemana čeká v podobě prozápadního Drahoše velká výzva, napsal britský list The Guardian. Zatímco většina veřejnosti se Zemanem sdílí jeho názory na imigraci, jeho přízeň vůči krajně pravicovým skupinám a vřelé vztahy s Ruskem a Čínou občany rozdělují. Druhé kolo voleb může být na rozdíl od prvního názorově vyváženější, soudí The Guardian.

Podle Le Monde Zemanovi kazí pověst několik kontroverzí - od soukromého života přes nezdravý životní styl po bouřlivé vztahy s opozicí. List ho charakterizuje jako populistu a euroskeptika, který podmiňuje možnost, že by Česko mohlo přijmout euro vyloučením Řecka z eurozóny. Drahoš je politickým nováčkem a druhé kolo lze chápat jako referendum pro Zemana nebo proti němu.

I když Zeman první kolo vyhrál s převahou, čeká ho obtížné druhé kolo, napsal Financial Times. Pokud voliči vyslyší výzvu kandidátů, kteří se do druhého kola nedostali - Michala Horáčka, Pavla Fischera, Marka Hilšera a Mirka Topolánka - a přikloní se k Drahošovi, bude to pro Zemana těžké. Drahoš se vidí jako kandidát těch, kdo si přejí změnu, a ty zval k urnám.

The Wall Street Journal v dlouhém materiálu připomněl Zemanovy nadstandardní vztahy s Ruskem. Jeho vychvalování ruského prezidenta Vladimira Putina, které rozšířil na souhlas se zabráním Krymu a náletů na syrská města, pro jeho voliče ale nejsou tématem. Pro některé Čechy spadá vzpomínka na ruské tanky v ulicích Prahy před 50 lety do vzdálené minulosti a domnívají se, že teď se jejich země dostala do područí Washingtonu a EU.

Témata:  Miloš Zeman noviny a tisk volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy