reklama

Výsledky prvního kola prezidentské volby ukázaly, že česká politická kultura ještě není na dně. Výpadů se zdržel jak vítěz Miloš Zeman, tak jeho protikandidáti. Poměrně slabý výsledek Zemana ale vyděsil premiéra Andreje Babiše, který si uvědomil, že jeho největší spojenec není neporazitelný. I jeho doporučení, aby Zeman vyměnil své spolupracovníky, by drobnou měrou mohlo přispět ke zlepšení politické kultury u nás.

Ačkoliv Zeman dosáhl téměř dvou milionů hlasů (což je o nějakých 800 tisíc víc než v prvním kole první přímé prezidentské volby), výsledek to nebyl drtivý. Podle většiny průzkumů totiž Zeman měl atakovat zhruba 43 procent voličstva. Na druhém místě skončil Jiří Drahoš s milionem a tři sta tisící voliči. Daleko v poli poražených skončili všichni ostatní, většinou „antizemani“. Vyhlášení výsledků prvního kola nabídlo několik momentů, které svědčí o tom, že česká politická kultura není úplně v zárodku. Mnozí politici by si měli od některých kandidátů vzít příklad.

Překvapivě s noblesou nesl svou porážku čtvrtý Michal Horáček. Ten se ve chvíli, kdy už bylo jasné, kdo se utká ve druhém kole, sebral a odjel do volebního štábu Jiřího Drahoše. Ačkoliv právě Horáček na Drahoše nejvíce útočil v debatách, při osobním setkání mu až dojatě blahopřál a navrch mu nabídl všechnu svou podporu. Otázkou zůstává, zda Horáčkovi voliči vyslyší jeho výzvu a skutečně Drahoše ve druhém kole podpoří. Podle sociologů to v jeho případě rozhodně není jisté. Stejně se zachoval také pátý Marek Hilšer, který nasbíral sta tisíce hlasů. Za Drahošem přijel a osobně ho přesvědčil o podpoře. Podporu na dálku vyslal také hlavní poražený, expremiér Mirek Topolánek. Ten důstojně uznal porážku, vyzval své voliče k podpoře Drahoše, následně se však stáhl do ústraní. Nepřišel ani do debaty poražených k Václavu Moravcovi.  Tam poražení celkem konstruktivně debatovali, nebyla vidět žádná zášť. Posledním, kdo vyjádřil svou podporu Drahošovi, byl třetí na pásce diplomat Pavel Fischer, který byl s výsledkem přes deset procent nad míru spokojen.

Na tiskové konferenci se držela i současná hlava státu. Snad s výjimkou veřejnoprávních médií si Zeman nerýpl do nikoho. Důstojně také přijal výzvu svého vyzyvatele. S Drahošem se utká možná až ve dvou televizních debatách. K jistě chvályhodnému kroku se rozhodl zřejmě poté, co si spočítal, kolik lidí hlasovalo proti němu. Šlo o masu čítající přes 3 miliony lidí, čehož se mohl jeho tým zaleknout.

Zaleknul se jistě i premiér Andrej Babiš, největší Zemanův spojenec. S vědomím toho, že by Zeman nutně ve druhém kole nemusel vyhrát, volil svá slova. Zemanovi sice vyjádřil podporu i do druhého kola, tentokrát už ale s vykřičníkem. Premiér si dovolil prezidentovi doporučit, aby vyházel některé lidi ze svého okolí – nejpravděpodobněji pana Vratislava Mynáře (ten bez patřičné prověrky, který si dělá v areálu Hradu soukromé párty) a Martina Nejedlého, klíčového muže na Hradě, který má významné vazby na Rusko. Prezident by podle Babiše také neměl rozdělovat společnost. Rady to jsou moudré. Pro Zemana ale nesplnitelné. Škoda, česká politická kultura by opět o něco více vyzrála... I tak je možné konstatovat, že první kolo bylo nebývale klidné, seriózní a na úrovni. Parlamentní strany by se mohly inspirovat.