Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce, tvrdí Babiš. On i Faltýnek požádají Sněmovnu o vydání

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lídři vládního hnutí ANO Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek požádají Sněmovnu o vydání ke stíhání v kauze Čapí hnízdo. Poslanci jeho slova vítají, nicméně podle nich přišla pozdě.

"Požádáme o vydání a nemá to žádnou souvislost se schůzí o jednání v důvěru vlády," uvedl premiér před jednáním mandátového a imunitního výboru, který dnes bude zřejmě rozhodovat o doporučení pro plénum Sněmovny.

Babiš dále uvedl, že lituje, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) nezbavil mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka, který byl pozván na dnešní jednání. Míní, že má ke kauze podobný postoj. "Tenhle komplot zorganizovala mafie, která tady dlouho kradla miliardy," prohlásil Babiš.

Premiér také ostře zkritizoval zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), která se týká Čapího hnízda. Prohlásil, že se v ní nepíše o tom, že by byl spáchán podvod. Tvrdí také, že se zpráva jeho a Faltýnka vůbec netýká. "Nikdo nic neukradl, nebyla žádná korupce," řekl Babiš.

"Myslím, že to je správný postup ve špatný čas. Žádost přišla v listopadu, tak nevím, proč jsme museli čekat dva měsíce," řekl novinářům člen výboru a místopředseda Pirátů Jakub Michálek. Myslí si, že pokud Sněmovna dnes o vydání politiků ANO rozhodne, může přistoupit k hlasování o důvěře v Babišův menšinový kabinet.

Rozhodnutí Babiše kvitovali i poslanec ODS Marek Benda, lidovec Marek Výborný a předseda hnutí STAN Petr Gazdík. "Oceňuji, že se pan Babiš chce nechat vydat. Doufám jenom pevně, že to není předem domluveno s poslanci SPD, že je zase nevydají oni, to by byla šaškárna na občany," uvedl Gazdík při příchodu na výbor. Zopakoval, že kauza je podivná a všichni by měli mít právo se obhájit před nezávislým soudem.

Na rozdíl od Babiše rozumí tomu, že ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) odmítl před jednáním zbavit mlčenlivosti bývalého detektiva Jiřího Komárka. Zvát k výslechu člověka, který podle soudu porušil svoje povinnosti, když obvinil policejního prezidenta z úniku informací, by podle něj bylo bláznovství. "Jsem rád, že náš ministr vnitra není blázen," uvedl.

Diskusi o menšinovém kabinetu Sněmovna přerušila minulou středu. Vládu tehdy podpořit prezident Miloš Zeman. Ani jeho přímluva nezměnila nic na tom, že s výjimkou poslanců ANO žádná ze sněmovních stran pro důvěru hlasovat nebude. Babišův kabinet tedy bude muset podat demisi.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy