reklama

Řidiči v těchto regionech by podle ČHMÚ proto měli vzít v úvahu, že se kvůli sněžení může na silnicích náhle zhoršit viditelnost a rychle se na nich vytvořit sněhová pokrývka, čemuž by měli přizpůsobit rychlost jízdy.

"Na podružné studené frontě, která přechází přes východní polovinu území, se přechodně místy vyskytuje intenzivní sněžení s úhrny tři až deset centimetrů nového sněhu," uvedli meteorologové.

Předpověď na středu (00-24):
Oblačno až zataženo, od západu postupně místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, zejména na horách, na jihovýchodě přechodně pod 300 m srážky smíšené. K večeru ojediněle až polojasno. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Zpočátku mírný jihozápadní vítr 2 až 6 m/s, během dne v Čechách a později na Českomoravské vrchovině zesílí na čerstvý západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Od vyšších poloh místy tvorba sněhových jazyků.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Zpočátku většinou oblačno a zejména na horách místy sněhové přeháňky. Od západu zataženo se sněžením, postupně v polohách pod 600 m, na jihu a západě pod 900 m déšť se sněhem nebo déšť. Na horách místy srážky vydatné. Navečer od severozápadu částečné ubývání oblačnosti a v Čechách místy sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na východě ojediněle až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v Čechách místy až 7 °C.

Čerstvý jižní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, během dne od severozápadu na většině území silný 8 až 13 m/s, s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách 25 až 35 m/s (až 125 km/h). Od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků nebo závějí.

Předpověď na pátek (00-24):
Oblačno až polojasno, zpočátku místy, postupně jen ojediněle sněhové přeháňky, pod 400 m i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Zpočátku čerstvý západní vítr 7 až 12 m/s, s nárazy 20 až 25 m/s (až 90 km/h), na horách 25 až 35 m/s (až 125 km/h) bude během noci od západu slábnout. Během dne čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s bude večer dále slábnout. Od vyšších poloh tvorba sněhových jazyků nebo závějí, která bude postupně ustávat.