reklama

Ministerstvo financí i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) vynětí doporučovaly, výbor v němž měla opozice za TOP 09, STAN a ODS většinu devíti z celkového počtu 15 hlasů, jim ale nevyhověl.

Vynětí znamená, že se na vyplacené prostředky pohlíží jako na národní dotaci. Byly předfinancovány ze státního rozpočtu, a fakticky tak nenastane změna.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše (ANO). Jeho vydání k trestnímu stíhání dnes doporučil mandátový a imunitní výbor Sněmovny. Člen výboru regionální rady za ANO Gabriel Kovács i Munia namítali, že vyšetřování by se vyřazením projektu nezastavilo.

"Chápu, že EU i OLAF nám doporučují vyjmout projekt, protože shledaly zásadní pochybení a nechtěly s tím mít nic společného," uvedl člen výboru za TOP 09 Jan Jakob. Pro EU by to pak byla uzavřená záležitost a věc by řešila ČR, míní. "Vzhledem ke složení vlády bez důvěry mám obavu, že by to bylo zameteno pod koberec," dodal.

Ministerstvo financí navrhlo ve středních Čechách vyřadit i projekt rekreačního zařízení v Kosmonosech na Mladoboleslavsku. Zatímco v případě Čapího hnízda jde o dotaci z EU a národních zdrojů ve výši 50 milionů korun, u Kosmonos je sporná jen část projektu ve výši necelých dvou milionů. Ani vyřazení tohoto projektu dnes výbor neschválil.

Kdyby se prokázalo, že dotace byla přidělena neprávem, poskytovatel by měl prostředky vymáhat po příjemci. V případě Čapího hnízda ale původní firma již neexistuje. Babiš tvrdí, že jde o politickou kauzu a že se žádného trestného činu nedopustil.

Člen výboru za ODS Michael Pánek podotkl, že bývalý Babišův holding Agrofert je ročně příjemcem "padesáti Čapích hnízd". Výbor by měl podle něj žádat informace o dalších dotacích pro holding ve středních Čechách a nechat je prověřit. Možný dotační podvod byl podle něj spáchán profesionálně a nemuselo jít o jednorázovou záležitost. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se ohradila, že je věc politizována. "Nejsme v roli soudce či orgánů činných v trestním řízení a naším úkolem je technicky vyřadit či nevyřadit projekty, u nichž jsou nějaké pochybnosti," namítla.