reklama

"Komisaře Oettingera se budeme ptát, zda dodrží slib Evropské komise sdělit členům kontrolního výboru závěry z vyšetřování OLAF a co udělá Evropská komise do budoucna, aby se neopakovaly kauzy, kdy jsou přidělovány evropské dotace firmám účelově založeným na jejich čerpání," prohlásil europoslanec Tomáš Zdechovský, který je ve výboru za Evropskou lidovou stranu (EPP).

OLAF v závěrech zprávy o vyšetřování Čapího hnízda píše o podezření na porušení českého národního práva i práva Evropské unie. "Kdyby se podobná kauza týkala jiného premiéra v Evropské unii, tak bychom se o to zajímali také. Týká se to kredibility unie a toho, aby se do budoucna nepodporovaly podobné projekty, které veřejnou podporu nepotřebují," dodal europoslanec.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod. Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš tvrdí, že OLAF není nezávislý a že kauza Čapí hnízdo je zpolitizovaná jak v Česku, tak v Bruselu. Ujišťuje, že se ničeho nedopustil a že jde o kauzu na objednávku a sprosťárnu, která poškozuje jeho rodinu.