Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místopředsedkyně Senátu se pustila do Zemana kvůli slovům o neziskovkách

Přiletěli další krajané z Ukrajiny, Zeman si s nimi zazpíval na letišti (15.3.2015)
Přiletěli další krajané z Ukrajiny, Zeman si s nimi zazpíval na letišti (15.3.2015)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Kvůli výrokům na adresu neziskových organizací dnes místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (za KDU-ČSL) kritizovala dnes prezidenta Miloše Zemana. Zeman se o neziskových organizacích zmínil naposledy před týdnem ve svém projevu na podporu Babišovy vlády ve Sněmovně. Uvedl, že si někdy říká, že by neziskové organizace měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet.

Podle Horské se nynější hlava státu snaží vůči neziskovému sektoru vyvolávat negativní postoje a rozdělovat společnost. Horská to uvedla ve svém stanovisku, které ČTK poskytla tajemnice Senátu Eva Davidová.

„Sotva najdeme něco špatného na činnosti chovatelů, rybářů, hasičů či Sokola, na dětských oddílech, ochraně památek i rozvoji současné nezávislé umělecké scény, na myslivcích, centrech ekologické výchovy, na trenérech malých fotbalistů či atletů nebo na divadelních ochotnících. Na těch, kteří pomáhají seniorům a zdravotně postiženým," vypočítala Horská. Činnost neziskových organizací podle ní nedokáže nahradit ani stát, ani podnikatelé.

Odborníci na sociální problematiku zdůrazňují, že bez prospěšných společností by se v Česku zhroutily služby pro seniory, vážně nemocné, postižené a další potřebné. Neziskové organizace zajišťují péči, kterou neposkytuje stát, kraje, města či obce. Dokážou ji navíc dělat levněji.

Největší část dotací pro neziskové organizace putovala do sportu, ukázal rozbor financování pro vládu. V roce 2016 to byla víc než třetina z rozdělované sumy 17,89 miliardy korun. Zhruba 30 procent částky se pak využilo na sociální věci a zaměstnanost. Zbývající peníze putovaly do ochrany památek, vzdělávání či podpory zdraví. Stát vydal předloni celkem 10,87 miliardy korun, zbytek poskytly kraje, města a obce. Na sport samosprávy dávají výrazně víc než do podpory sociálních věcí.

Místopředsedkyně Senátu zdůraznila, že u každé koruny, která se do neziskového sektoru vydá, má stát striktní kontrolní mechanismy - na rozdíl od výdajů některých resortů, samospráv či prezidentské kanceláře.

Neziskovky se staly v poslední době terčem kritiky i nenávistných komentářů na sociálních sítích. Někteří politici začali zpochybňovat jejich přínos a volali po omezení dotací. Prezident už dřív neziskové organizace označil za „pijavice na státním rozpočtu". Podle Horské Zemanovy „opakované útoky" jen dokládají, že nynější hlava státu v úřadu usiluje o rozdělení společnosti. Podle ní by měl budoucí prezident prokazovat neziskovému sektoru úctu, ne ho napadat.

Místopředsedkyně Senátu má svou skupinu expertů pro neziskové organizace. Jedenáct poradců se schází pravidelně a pracuje bez honoráře, dodala Horská.

Témata:  neziskovky Senát Parlamentu České republiky Miloš Zeman

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy