Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exředitel nemocnice v Liberci nedokázal vysvětlit, za co inkasoval miliony

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Liberec - Luděk Nečesaný nemá žádné výstupy svých prací, za něž zaplatily zdravotnické firmy přes 23 milionů korun. Podle obžaloby šlo o úplatky, exředitel Krajské nemocnice Liberec to důrazně odmítá.

Za přijetí úplatků Nečesanému hrozí pět až 12 let vězení. Nečesaný už při předchozím líčení vypovídal šest hodin, jeho výslech ještě neskončil. Na otázky soudkyně a státního zástupce odpovídal i dnes.

V kauze se policie zaměřila na období od léta 2007 do února 2011, kdy byl Nečesaný ředitelem liberecké nemocnice. Podle obžaloby umožnil čtyřem firmám s nemocnicí obchodovat, případně zajistil, aby dodávaly výrazně více zboží. Peníze nedostával Nečesaný podle obžaloby přímo, firmy si ale objednávaly poradenské, konzultační a další služby u společnosti Sarmed, kterou založila v roce 2009 Nečesaného manželka Šárka. Státní zástupce Lukáš Otipka považuje spolupráci za fiktivní.

Za co konkrétně faktury vystavoval, není Nečesaný dnes už schopen doložit. Výstupy předával firmám písemně či ústně, podklady mu nezůstaly žádné. "Nebyl důvod si je schovávat," uvedl. Podle něj většinu z předaných informací nepotřeboval, navíc o část uložených dokumentů z té doby přišel. "Dovolím si odkázat na trestní věc svého syna, který rozprodal hodně věcí, včetně mého počítače," dodal.

Poradenstvím a poskytováním dalších služeb pro zdravotnické firmy se podle svých slov zabýval dlouhodobě, už někdy od roku 1997. "To, že jsem byl lékař, bylo výhodou v působení pro tyto společnosti," uvedl. Podle něj to nebylo v této branži obvyklé. U soudu dnes i vysvětloval, proč nemohl jako ředitel nemocnice nadále podnikat pod svým jménem, ale prostřednictvím firmy napsané na jeho manželku. Důvodem byla konkurenční doložka. "Byla to varianta, jak se jí vyhnout," uvedl. Zároveň odmítl, že by jeho vedlejší aktivity mohly nemocnici uškodit nebo ovlivnit jeho práci pro ni. Zřizovatele nemocnice o svém podnikání neinformoval.

Nečesaný tvrdí, že na uzavírání zakázek s dodavateli zboží pro nemocnici neměl vliv a jen podepisoval smlouvy. Připustil ale, že několikrát neformálně mohl výběr dodavatele ovlivnit. Zdůraznil však, že vždy jednal v zájmu nemocnice.

Témata:  Luděk Nečesaný soudy nemocnice Liberec

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy