Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evangelíci doporučili věřícím volit JiříhoDrahoše. Chtějí důstojnost a prozápadní Česko

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Čeští evangelíci doporučují svým stoupencům, aby dali hlas Jiřímu Drahošovi. Vyzývají také všechny občany, aby šli volit. Česká biskupská konference (ČBK), která reprezentuje katolíky, vyzývala k účasti v prezidentské volbě před prvním kolem a činí tak znovu i před kolem druhým.

K českobratrské církvi se hlásí asi 50.000 obyvatel ČR, což z ní činí největší protestantskou církev v zemi. "Chceme prezidenta, který usiluje o slušnost a spravedlnost, zastává demokratické hodnoty a záleží mu na důstojnosti a hodnotě každého člověka. Přejeme si, aby naše země byla i v dalších letech součástí západního světa a měla své místo v evropské i světové politice. Ve druhém kole prezidentských voleb proto dáme hlas Jiřímu Drahošovi," uvedli dnes v prohlášení členové Synodní rady Českobratrské církve evangelické.

Generální sekretář Ekumenické rady církví a duchovní Starokatolické církve Petr Jan Vinš ČTK sdělil, že v prvním kole volby ocenil, jak neúspěšní kandidáti přijali svůj neúspěch čestně a férově. "Jejich podpora pro kandidáta, který podle jejich názoru reprezentuje ty samé hodnoty, které oni sami zastávají, je důležitým symbolickým gestem, ale i znamením vysoké politické kultury, která je v poslední době spíše zřídkavá," uvedl. "O to výrazněji bije do očí skutečnost, že se bezprostředně po oznámení výsledků prvního kola volby dala do pohybu mašinérie deflamačních, mystifikačních a zavádějících útoků proti profesoru Drahošovi," zmínil.

Generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl ČTK po prvním kole sdělil, že je rád, že pozice dosavadního prezidenta Miloše Zemana se ukázala být ne tak silná, jak by se zdálo. To podle něj umožní v druhém kole vyrovnanější souboj s možností prezentovat nějaký pozitivní program. Podle kněze a teologa Tomáše Halíka, který je dlouhodobým kritikem současné hlavy státu, "padl mýtus neporazitelného Zemana".

Radikálně se před volbou hlavy státu vyjádřil na webu českých dominikánů provinciál Benedikt Mohelník. Uvedl, že si prezident Miloš Zeman objektivně nezaslouží, aby mu upřímní křesťané dali hlas.

Témata:  Jiří Drahoš církev Miloš Zeman

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy